Sestdiena, 04.05.2024
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dzīve Spānijā

Dzīve Spānijā

12.10.2017

    Kamēr visi skolēni vēsajās rudens dienās aktīvi mācījās savās skolās Latvijā, neliela grupiņa no Latvijas (Marta Zamarīte, Sanija Bērziņa, Made Jete Jance no Pāvilostas, Ralfs Klāsēns no Vērgales un Marta Ločmele no Rīgas)  kopā ar līderi, Pāvilostas bērnu un jauniešu centra vadītāju Terēzi Cābeli devās jauniešu projektā “Happy Healthy Path” uz Spāniju. Apmaiņas programmā iesaistījās jaunieši no 13 līdz 17 gadu  vecumam no Čehijas, Slovākijas, Itālijas, Spānijas, kā arī pašas Latvijas.

    Projekta mērķis bija izprast dažādu valstu kultūru, ko izprot un ievēro, lai dzīvotu veselīgi. Lai gan visas šīs valstis mums atrodas diezgan tuvu, tik un tā var just dažādas nianses, jo katrā nācijā ir savi uzskati par veselību un veselīgu dzīvesveidu.

    Dzīvojām, viņuprāt, miestā, ko sauc  La Mata. Ierodoties bija diezgan liels kultūršoks. Lielākoties, jauniešus satrauca tas, ka nav pieejams internets un arī kontaktligzdas, kā arī visi logi bija restēs un, protams, iežogotā teritorija, tomēr jaunieši ātri ar to aprada un spēja pilnvērtīgi piedalīties visās projekta aktivitātēs.

     Pilsēta ir ļoti skaista pie jūras piekrastes, kas bija apbrīnojami zilā krāsā, bija patīkams siltums, kā arī jaukie cilvēki, kas ik uz stūra sveicinājās un veltīja savus skaistos smaidus. Lielākā apbrīna tika palmām, jo Latvijā tās ir redzamas tikai Ventspils ostā.

     Ko mēs iemācījāmies?

   Mēs nostiprinājām nacionālo garu, iepazināmies ar citu valsts kultūru, paplašinājām savu redzes loku, protams, uzlabojām savas angļu valodas zināšanas, kā arī mazliet iemācījāmies dažādus pieklājības izteicienus spāņu valodā.

    Apguvām diezgan vienkāršus pamatus savā uzturā, kā arī apzinājāmies savu ķermeni ar Jogas palīdzību, sapratām, cik svarīgi ir tas, ka spējam izmantot savu balsi un varam elpot.

     Dienas kārtība sākās ar to, ka 9.00 no rīta bija brokastis, pēc tam dažādas aktivitātes un prezentācijas par kādu veselībai tuvu tēmu, dažādas rotaļas, strādāšana grupās, komunicēšana ar pārējiem. Pēc pusdienām gājām uz jūru vai pilsētas centru. Vakaros, katra valsts sevi prezentēja, iepazināmies ar viņu vidieni un apkaimi, kur katrs dzīvo, ar dažādiem faktiem par organizāciju, kurā darbojas. Kamēr klausījāmies, baudījām viņu atvestos gardumus.

     Pēdējās divās dienās braucām apskatīt citas Spānijas pilsētas- Elche, Alicante, Santa Pola.

     Mājās atbraucām laimīgi, ar nosauļotām sejām un ar patīkamām emocijām, kuras deva pieredzi uz visu dzīvi. Bija dažādas emocijas, ko izjutām-slinkums, prieks, hiperaktivitāte, varbūt kāda asara un smiekli.

Liels paldies Sintijai Spriņģei un Terēzei Cābelei.

Marta Ločmele

 

Foto no dalībnieku personīgā arhīva

 

 

 

 

« Atpakaļ