Sestdiena, 04.05.2024
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pāvilostas bibliotēkai - 70!

Pāvilostas bibliotēkai - 70!

12.10.2017

    Viss kā īstā jubilejā – uz galda liela svētku kūka, vāzēs krāšņi ziedi un pilna zāle priecīgu, smaidīgu cilvēku. Šādi 6. oktobrī tika svinēta Pāvilostas bibliotēkas 70 jubileja.

     Lai gan nozīmīgās jubilejas svinības notika piektdienā, jau visu nedēļu bibliotēkā bija jūtama svētku rosība. Bibliotēkas darbinieces Mairita un Elīna daudz darba un laika ieguldīja, gatavojot jubilejas izstādi, bet ceturtdienā, pieaicinot arī bibliotēkas bijušās darbinieces Veltu un Mirdzu, Pāvilostas kapsētā sakopa kapu vietas, kurās Mūža mājas raduši Pāvilostas bibliotēkas bijušie darbinieki.

     Jubilejas pasākumu atklāja Pāvilostas pilsētas kultūras nama amatierteātra režisore Marita Horna, kas daudzreiz atbalstījusī un palīdzējusi Pāvilostas bibliotēkai pasākumu režijā un vadīšanā. Šis nozīmīgais cipars 70 un bibliotēkas pastāvēšanas ilgais mūžs vēlreiz apliecina to, ka maldīgs bija priekštats tam, ka, ienākot jaunajām un modernajām datortehnoloģijām, grāmatas iznīks un lasītāju būs pavisam maz. Laikam ejot, grāmatas nozīme cilvēka dzīvē nav mainījusies un bibliotēkas misija joprojām ir sniegt saviem lasītājiem izglītojošu, pamācošu, interesantu un saistošu lasāmvielu – grāmatas, žurnālus vai ikdienišķu laikrakstu. Vien šobrīd mūsdienās līdzās bibliotēkas grāmatām un periodikai stabilu vietu ieņēmuši arī datori un internets. Bet nekas nevar aizstāt to prieku paņemt rokā īstu grāmatu, izšķirstīt tās lapas un uzzināt ko jaunu. Pasākuma vadītāja klātesošajiem vēlreiz atgādināja, ka cilvēks ar labu grāmatu rokā nekad nevar būt vientuļš, grāmatas ir labākie biedri vecumā un tajā pat laikā – labākie skolotāji jaunībā.

     Visi lielumi un mēri ir relatīvi. Arī 70. jubileja kādam var šķist maza, kādam – liela. Viss atkarīgs no tā, kā uz to paraugās un ar kādu lielumu to samēra. Salīdzinājumā ar Latvijā pirmās, zināmās grāmatas – Bībeles vēsturi, Pāvilostas bibliotēkas pastāvēšanas mūžs ir gaužām mazs, tajā pašā laikā Pāvilostas bibliotēkas 70. gadadiena ir puse no Pāvilostas pastāvēšanas laika, tā nākamgad atzīmēs savu 139. jubileju. Grāmatas visā pasaulē ir bijušas jau ļoti, ļoti ilgi, tās pieredzējušas gadu tūkstošus, tajās aprakstīti daudzi, cilvēcei nozīmīgi notikumi un atklājumi. Arī Pāvilostas bibliotēkas pastāvēšanas 70 gados grāmatas nākušas un gājušas, grāmatu fondi pamazām auguši, un līdz ar tām augusi arī pati bibliotēka.

    Jubilejas pasākums iesakās ar nelielu video prezentāciju par šī gada deviņos mēnešos paveikto bibliotēkā: par pasākumiem ar pirmsskolas un skolas vecuma bērniem, par tikšanās reizēm ar populāriem grāmatu autoriem, par Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas ekskursiju un novada bibliotekāru pieredzes apmaiņas braucienu, par nominācijas “Gaismas nesējs 2016 Kurzemē” saņemšanu un daudziem citiem, skaistiem notikumiem. Prezentācijas noslēgumā secinājums viens – Pāvilostas bibliotēkā rosība un aktīvs darbs ir vienmēr!

    Savās atmiņās par bibliotēku dalījās arī ilggadējās Pāvilostas bibliotēkas darbinieces – Velta Vītola un Mirdza Jansone. Kā pastāstīja Velta, agrākos laikos bibliotēkai nebija ne tik skaistu un plašu telpu kā šodien, ne tik daudz naudas un iespēju. Tomēr darbs darīts pēc labākās sirdsapziņas un ar lielu entuziasmu strādāts, lai bibliotēkas apmeklētājiem būtu patīkami bibliotēkā iegriezties. Pāvilostas bibliotēka par savām mājām saukusi vairākas ēkās pilsētā – iesākumā tā atradusies Dzintaru ielā 55, tad pārcēlusies uz Dzintaru ielu 63, vēlāk uz Brīvības ielu 16, pēc tam Dzintaru ielā 1, pēcāk tā atradās Dzintaru ielā 7, līdz beidzot jau vairākus gadus Pāvilostas bibliotēka atrodas savās tagadējās mājās – Dzintaru ielā 73.

    Pāvilostas bibliotēkas darbinieces Mairita un Elīna saviem jubilejas viesiem bija sagatavojušas arī nelielu viktorīnu. Nākot uz jubilejas pasākumu, katrs saņēma krāsainu papīra pēdiņu, kurā bija kāds teksts. Pasākuma ietvaros šie teksti – jautājumi un atbildes - tika likti kopā. Tā mēs uzzinājām, ka bibliotēka sāka darboties 1947. gadā, ka pirmais tās vadītājs bija Edvīns Kauķis, ka 1949. gadā bibliotēkas grāmatu fonds bija 966 grāmatas un lasītāju skaits – 222 grāmatu mīļi, izskanēja arī daudzi citi, interesanti fakti no bibliotēkas ilgās pastāvēšanas vēstures. Uz doto brīdi Pāvilostas bibliotēkas grāmatu fondā ir 6635 grāmatas, bet bibliotēkas apmeklētāju pulks izaudzis līdz 430 lasītāju.

    Kavēties atmiņās par aizgājušo laiku un izzināt bibliotēkas vēsturi varēja, aplūkojot izstādi “Caur gadu desmitiem”, kas veltīta bibliotēkas 70. jubilejai. Tā pašvaldības izstāžu zālē būs aplūkojama vēl visu oktobra mēnesi.

   Turpinājumā, kad klātesošie bija nedaudz iepazīstināti ar faktiem, datiem un cipariem no bibliotēkas vēstures un diezgan laika pavadīts, kavējoties atmiņās par aizgājušo laiku, bija pienācis laiks apsveikuma vārdiem, ziediem un dāvanām.

    Pirmo apsveikumu bibliotēkai tās nozīmīgajā jubilejā un tās darbiniecēm Mairitai un Elīnai teica Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons, vēlot mūsu pilsētas Gaismas pilij Saules mūžu, radošus darbiniekus un daudz apmeklētāju.

   Apsveikt Pāvilostas bibliotēku jubilejā bija atbraukuši arī tuvāki un tālāki kolēģi no Cīravas bibliotēkas un Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas, bet tie, kuri nevarēja pievienoties svinībām klātienē, bibliotēkas darbiniecēm sūtīja sveicienus un laba velējumus elektroniski. Sveicēju pulkā bija arī Pāvilostas novada pašvaldības iestādes – Ziemupes bibliotēka, Vērgales bibliotēka, Sakas bibliotēka, Vērgales pamatskolas bibliotēka, Pāvilostas novada TIC, Pāvilostas pilsētas kultūras nams, Pāvilostas novadpētniecības muzejs, Vērgales pagasta muzejs, Pāvilostas vidusskola un skolas bibliotēka, Pāvilostas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde “Dzintariņš”, Pāvilostas novada pašvaldības administrācijas darbinieki, Pāvilostas pensionāru apvienība “Varavīksne”, Pāvilostas novada Bērnu un jauniešu centrs, bijušie bibliotēkas darbinieki un citi.

     Jubilejas reizē bibliotēkas darbinieces teica visiem lielu paldies par labajiem vārdiem, ziediem un dāvanām. Bibliotēkas vadītāja Mairita Vītola atzina, ka ne jau tikai bibliotēkai šodien ir svētki, bet vislielākie svētki ir tieši bibliotēkas apmeklētajiem un grāmatu lasītajiem, pasniedzot pateicības rakstus saviem visčaklākajiem lasītajiem un bibliotēkas atbalstītajiem. Par piemiņu no jubilejas ikviens saņēma īpaši šai reizei gatavotas piemiņas pildspalvas.

     Jubilejas pasākumu krāsaināku un skanīgāku darīja Pāvilostas Mūzikas skolas 2. klases akordeonspēles audzēkne Laila Anna Horna, Pāvilostas vidusskolas popgrupas ansamblis, skolotājas Daces Bunkas vadībā, kā arī Pāvilostas pilsētas kultūras nama meiteņu ansambļa “Stella amare” dziedājums, skolotājas Aijas Gertsones vadībā.

     Turpinājumā ikviens jubilejas viesis tika aicināts uz svētku kūku, pirms tam kopīgi par piemiņu nofotografējoties.

 

Marita Kurčanova,

sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Foto: M. Kurčanova

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

 

« Atpakaļ