Piektdiena, 19.04.2024
Vēsma, Fanija

Pāvilostas novada dejotāji piedalās starptautiskā festivālā Ukrainā

Pāvilostas novada dejotāji piedalās starptautiskā festivālā Ukrainā

23.08.2017

     2016. gada septembra sākumā, Pāvilostas novada sieviešu korim “Sīga” un deju kolektīvam “Mārsils” viesojoties Ukrainas Aizkarpatu pilsētā Rakhivā XXIII starptautiskajā gucuļu festivālā, Pāvilostas novada kultūras pašdarbības kolektīvi tika uzaicināti arī nākamajā gadā, proti, 2017. gada augustā piedalīties nu jau XXIV starptautiskajā gucuļu festivālā Kolomijā, Ivano-Frankovsk apgabalā. Pāvilostas novada kultūras pašdarbības kolektīvi laipni pieņēma uzaicinājumu, bet šoreiz tika nolemts gucuļu festivālu kuplināt ar VPDK “Mārsils” un VPDK “Vērgalīte” deju repertuāru.

     Pārvarot turpat 1500 kilometru un uz vienu dienu pieturot Ļvovas pilsētā, 13. augustā abi Pāvilostas novada deju kolektīvi veiksmīgi nokļuva galapunktā – Kolomijas pilsētā. Netālu no Kolomijas esošajā ciematiņā Korolivka lielā stadionā ar profesionālu skatuvi, tirgotāju un amatnieku tirdziņu, kā arī dažnedažādām izklaidēm bērniem un pieaugušajiem divu dienu garumā norisinājās nu jau 24. starptautiskais gucuļu festivāls.

      Ukrainas tautas viesmīlība un atvērtība ir neizmērojama! Tālos viesus no Latvijas uzņēma ar sajūsmu un skaļiem aplausiem, lecot līdzi deju ritmiem un aicinot dejot vēl un vēl.

     Par prieku festivāla apmeklētājiem un sev koncertā deju kolektīvs “Vērgalīte” izdejoja dejas "Ģērbies saule sudrabota", "Ai, kājiņas", "Līgo danči" un "Mūžam citas nemīlēšu", bet Pāvilostas “Mārsils” – “Tēvis, tēvis tais’ man laivu”, “Ābrama polka”, “Dullā Lulla!” un “Es meitiņa kā rozīte”.

       Arī šogad no festivāla organizatoriem saņēmām uzaicinājumu piedalīties nākamā gada festivālā kādā no Ukrainas kalnainajām pilsētām, bet diemžēl bijām spiesti atteikt organizatoriem, jo nākamajā gadā Latvijā notiks Dziesmu un deju svētki, kuros ceram piedalīties, un, lai pienācīgi sagatavotos svētkiem, dejotājiem jāpārvar daudzas skates un jānopelna tiesības būs starp daudzajiem tūkstošiem Dziesmu un deju svētku koncertos. Tas prasīs daudz spēka, gribas un varēšanas!

     Vēlāk pēc koncerta festivāla organizatori, pateicībā par garā ceļa mērošanu un piedalīšanos festivālā, aicināja dejotājus pie svētku galda, kur tikām cienāti ar ukraiņu nacionālo virtuvi. Vēl bija iespēja izbaudīt festivāla tirdziņu un notiekošās aktivitātes tajā, kā arī paklausīties un paskatīties citus koncerta dalībniekus - gan vietējos kolektīvus, gan kolektīvus no Rumānijas, Slovākijas, Ungārijas un Moldovas. Jau vēlā vakarpusē atgriezāmies Kolomijas pilsētā, lai nelielā ekskursijā to nedaudz iepazītu. Nākamajā rītā dejotāji kāpa autobusā, lai atkala dotos garajā mājupceļā. 

     Pāvilostas novada kultūras pašdarbības kolektīvu dalībnieku vārdā sakām paldies Vērgales VPDK "Vērgalīte" vadītājai Kristīnei Jaunbrūnai un Pāvilostas VPDK "Mārsils" vadītājiem Daigai Cābelei un Eināram Vārsbergam par ieguldīto lielo darbu un laiku, sagatavojot dalībniekus dalībai festivālā. Lielu paldies sakām arī Pāvilostas novada domei par finansiālo atbalstu un doto iespēju, kuplināt festivālu, iepazīt citu tautu kultūru un dibināt kontaktus turpmākai sadarbībai!

      

Marita Kurčanova,

sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Foto: M. Kurčanova, V. Ģēģere, I. Kurčanova,

VPDK "Vērgalīte" un VPDK "Mārsils" dalībnieki

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

 

 

« Atpakaļ