Piektdiena, 19.04.2024
Vēsma, Fanija

Uguns ma-DARAS dzirksteļu spēks

Uguns ma-DARAS dzirksteļu spēks

29.08.2017

     Augusta beigās 26. – 27. augustā Ziemupes jūrmalā notika jau sestais atpūtas pasākums “ma-DARA”, uz kuru no tuvienes un tālienes sabrauca gan tie, kuriem šī ir satikšanās vieta jau vairākus gadus pēc kārtas, gan tie, kas Ziemupē bija pirmo reizi. Pasākums šogad norisa divas dienas, un, ja viena bija skaisti saulaina un atvasarīgi silta ar bezvēja nakti, tad otrā dienā lietus lija aumaļām, bet tas nevienu neaizbiedēja, prieks nekļuva tāpēc mazāks, bet siltuma zieds uzplauka vēl košāks, kā viena liela Ugunspuķe – Ugunsma-DARA. Uguns arī bija šī gada tēma.

     Organizējot pasākumu gadu no gada esam sapratušas, ka tas radošais spēks, idejas, iepazīšanās emocijas, pēcpasākuma mijiedarbība, kas rezultējas jaunos, savdabīgos projektos, ir kā dzirksteļu spiets, kas virza tālāk radošumu, pašapziņu, tautas bagātību saglabāšanu caur tiem cilvēkiem, kuri šeit ir bijuši, un kuri pēc tam uzrunā sev apkārtējos savā vidē. Tā ir garīgā Uguns. Ja senajam cilvēkam Uguns bija viņa cilts izdzīvošanas jautājums, jo tas bija siltums, ēdiens, aizsardzība, tad mūsdienu apstākļos to pārsimbolizējot – radošā Uguns arī ir izdzīvošanas jautājums – gan mūsu tautas, gan katra paša no mums, situācijā, kad tiek kultivēts viedoklis, ka latviešu tauta iet bojā, ka visi aizbrauc, ka te ir slikti. Cilvēki, kas ierodas pie mums ma-DARā, domā un jūt citādi. Viņi ir tās dzirksteles, kas iekur ar vien jaunus ugunskurus, rada siltumu un māju sajūtu citos, veicina spēku un pašapziņu apkārtējos, aicina būt stipriem, varēt, mācīties, pastāvēt un būt – šeit un tagad, mūsu zemē.

       Jau vairākus gadus ma-DARU kopā veidojam ar  Katlakalna fokloras kopu „Rāmupe” (ne velti pasākuma krustmāte Gunta Saule, kas ir rāmupiešu sirds un dvēsele), Ceraukstes folkloras kopu „Laukam pāri”, folkloras kopu „Kurtuove” (draugi no Lietuvas), ģimenes ansambli „Lata Donga”, Bārtas etnogrāfisko ansambli, dziesminiekiem un dzejniekiem – Janu Egli, Jāni Rūci, Madaru Gruntmani, Maiju Laukmani, Jāni Mackus u.c., kā arī amatu meistariem - dzintara, vēja un mezglu stāstus no Liepājas atveda Ilze Vainovska “Captured in Liepāja”, kā pieradināt un saklausīt akmeni izstāstīja un parādīja “Akmens raksti”, ar bišu produkciju viesojās  mācību drava „Strops”, recepšu krājumos un gardu maltīšu ieteikumos dalījās „Embūtes garšaugi”, bērzu tāss noslēpumus un spēku atklāja bērzu tāss meistari Madara Putna un Kaspars Zvirbulis (“Birch Birds”). Kā jau ierasts, darbojās arī „Pūķspārna vasaras skola”, kura vienmēr interesanta ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, gan ar Valtera Artūra Vītola stāstiem, gan radošo darbošanos. Un, protams brīnišķīgā komanda no Rīgas praktiskās latvietes – Velga Vītola un Kristīne Jonīte Jurkēviča un viņu komanda, kuru meistardarbnīcas katru reizi pārsteidz ar skaistumu un inovatīvu pieeju visparastākajām lietām. Pirmo gadu pie mums viesojās tekstilizstrādājumu amata meistare Solvita Zarupska no Ventspils, Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāja Lia Mona Ģībiete, krāsu burvībai ļauties aicināja mākslinieks un dzejnieks Imants Ozols, skaistus saulessargus varēja sarunāt pie Brocēnu „Madarām”, akmeņus apgleznot piedāvāja māksliniece Līga no Liepājas, kura bija atvedusi arī Liepājas neatkarīgo mākslinieku izstādi. Savukārt ar dziesmām mūs priecēja arī folkloras kopa no Bebrenes „Ritam”, stiprākais balsts no „Laipaslīkuma muzikantiem” Anete Simanovska, folkloras kopa no Tukuma „Avots”, grupa "Transcendentālē" no Liepājas. Vokālās studijas „Tev un Man” dalībnieki, vokālās pedagoģes Igetas Gaiķes vadībā.

     Vēsturisko cīņu kluba „Exercitus Rigensis” pārstāvji, kuru galvenais uznāciens bija mirklī, kad tika aizdegta Uguns, jo viņi atspoguļoja kā tiek nosargāts dzimtas pavards, lai ļautu Ugunij iedegties, sildot arvien plašāku pulku un nest gaismu tālāk. To apliecināja arī dalībnieku kopu sadziedāšanās pie ugunskura. Īpaši ugunīgu gaisotni uzkarsēja ugunstaku meistare Madara Lazdiņa (FireWalkig Latvija), kuras vadībā ikviens varēja pārbaudīt savu spēju staigāt pa 500 grādu karstām oglēm.

       Par pašaizsardzības prasmēm stāstīja MMA un Grapplingu sporta kluba „MPD” pārstāvji Pāvels Sereda, Iļja Kukļevs u.c

       Sakām ļoti lielu Paldies Pāvilostas novada pašvaldībai par transportu dalībniekiem un viesiem no Liepājas. Vislielākā pateicībā par iesaistīšanos, izpratni, palīdzīgo roku un domu Mārim Ališauskim, kurš katru gadu nenogurstoši skaņo visus dziedošos, runājošos un spēlējošos, un Dainai Vītolai, kura katru gadu nodrošina mājvietu mūsu viesiem, bet šogad, vēl papildus tam, spēji noreaģēja, kad Ziemupes stāvlaukums pārvērtās par lielu peļķi, un neliedza tautas nama telpas ma-DARAs dalībniekiem un klausītājiem, turklāt vēl visus sacienāja ar gardu tēju.

Uz tikšanos ma-DARĀ jau nākošgad – 18. augustā!

 

Daiga un Daina

 

Foto: V. Braže

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

 

 

« Atpakaļ