Piektdiena, 26.04.2024
Rûsiņš, Sandris, Alīna

Bērnu žūrijas eksperti ciemojas Brocēnos

Bērnu žūrijas eksperti ciemojas Brocēnos

21.03.2017
     Pāvilostas novada Pāvilostas bibliotēkā noslēgusies lasīt veicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2016.
    Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija ir kļuvusi par ilggadīgu tradīciju kā Latvijā, tā arī Pāvilostas bibliotēkā. 2016. gadā lasīšanas maratonā iesaistījās 19 969 lasītāji no 712 Latvijas bibliotēkām. Pāvilostas bibliotēkā šajā programmā iesaistījās 43 lasītāji, bet līdz beigām izturēja 25 dalībnieki.
    Čaklākie lasītāji 16. martā devās  noslēguma ekskursijā uz Brocēniem, kur mūs sagaidīja "Ripo auto" pārstāvis Zigmunds Zaļenko, kas ieguvis Latvijas lepnuma balvu nominācijā "Iedvesmotājs" un kurš vairāk nekā 10 gadu garumā kļuvis gandrīz vai neaizstājams, iedvesmojot bērnus un jauniešus, brīvprātīgi mācot tiem dažādas sociālās prasmes, kopīgi realizējot daudz dažādu ideju, kā arī ieviešot koka auto modeļu radīšanu Brocēnos.
      Brocēnos pie Zigmunda mēs apskatījām dažādus interesantus objektus, kuri pirms dažiem gadiem  tapuši vasaras nometnē, bet pati interesantākā likās kukaiņu viesnīca - koka būdiņa, kurā izurbti neskaitāmi caurumi, lai kukaiņiem būtu kur pārziemot. Tādējādi Zigmunds bērniem iemāca ne tikai strādāt ar darbarīkiem, bet arī apgūst bioloģiju. Kukaiņu viesnīcai sekojusi arī putnu viesnīca – 80 putnu mājiņas, ko izgatavojuši jauniešu centra apmeklētāji.
     Tālāk mūsu ceļš veda  uz  kultūras centru, kur arī savas idejas realizē Zigmunds. Izsmeļoši mums pastāstīja par darbu ar bērniem un jauniešiem, par automodeļiem un auto sacensībām. Bērni ar lielu aizrautību klausījās Zigmunda stāstījumā, tas mūs iedvesmoja mašīnas izgatavot pašiem, bet vispirms ļāvāmies iemēģināt trasi jau ar gatavajiem koka automodeļiem. Auto sacensības notiek 10 metrus garajā trasē, kuru palīdzējuši izveidot vairāki uzņēmumi un  Brocēnu pašvaldība. Vissarežģītākā trases daļa ir fotofinišs, kas ar precizitāti līdz sekundes simtdaļai nosaka uzvarētāju.
      Pēc tam katram pašam bija jāizgatavo savs automodelis – zāģējām, slīpējām, krāsojām, līmējām utt., lai tiktu pie sava koka auto. Par  dizainu bija jādomā – vai krāsot ar krāsām vai flomāsteriem, nopūst ar krāsu, aplīmēt ar līmpapīru, vai kā citādi radīt savu unikālo auto modeli. Galarezultātā notika turpat uz vietas izgatavoto auto sacensības. Cik liels prieks bija bērniem - gan gatavojot auto modeļus, gan ripinot tos pa trasi!
    Turpinājumā ciemojāmies arī Brocēnu pašvaldības bibliotēkā, kur atraktīvā bibliotēkas vadītāja bērnus iesaistīja spēlē “Veļas diena bibliotēkā” un dalījās pieredzē par lasīt veicināšanas programmu Brocēnos, tur iesaistīti 190 žūrijas dalībnieki.
   Liels paldies bērniem, jauniešiem, vecākiem par dalību lasīt veicināšanas programmā, Zigmundam Zaļenko par ieguldīto darbu un atsaucību mūsu uzņemšanā, Brocēnu pašvaldības bibliotēkas darbiniecēm un mūsu šoferim Ilmāram Baltaiskalnam.
           
Pāvilostas bibliotēkas vadītāja
Mairita Vītola
 
Video: Z. Zaļenko
Foto: M. Vītola
 
 
« Atpakaļ