Piektdiena, 26.04.2024
Rûsiņš, Sandris, Alīna

Pāvilostas jauniešu viesošanās Stokholmā

Pāvilostas jauniešu viesošanās Stokholmā

25.05.2017

     Maija sākumā sešas meitenes no Pāvilostas pilsētas kultūras nama jauniešu dramatiskā kolektīva, kuras dzied arī Pāvilostas pilsētas kultūras nama ansamblī ‘’Stella Amare’’, – Krista, Samanta, Liene, Gerda, Una un Kristiāna kopā ar skolotājām Maritu Hornu un Aiju Gertsoni devās uz Rīgu, lai ar kuģi “Tallink’’ tālāk dotos uz Stokholmu, kur viņas gaidīja latvieši, kuri dzīvo Zviedrijā.

     Meitenes ar skolotājām viesojās Zviedrijā dzīvojošo latviešu skolā, kur tās sniedza savu literāri muzikālo uzvedumu ‘’Uz ceļa ir vislabāk…’’. Skatītāju rindās sēdēja gan skolas audzēkņi, gan skolotāji, gan vecāki. Bija prieks uzstāties, jo katra skatītāja sejā bija vērojamas dziļas pārdomas un pēc tam no šiem cilvēkiem dzirdējām jaukus komentārus par uzvedumu. Stokholmas latviešu skolas skolotāja Elza Žagariņa savā atsauksmē raksta: “Šodien kaut kā ļoti aizkustināja Pāvilostas viesu sniegums, Ziedoņa dzeja... tā, ka gribētos viņās klausīties vēl un vēl.” Savukārt Tatjana Mediņa pēc mūsu uzstāšanās teica: “Liels Paldies par tik labi sagatavotu un profesionālu koncertu!” Viena no Stokholmas latviešu skoliņas skolotājām pēc mūsu uzstāšanās pienāca un vienkārši pateica: “Paldies, meitenes! Jūsos klausoties, sapratu, ka man jābrauc mājās!”

            Apskatījām arī skolu, kurā no 1 – 14 gadu vecumam mācās ap 100 bērnu. Stokholmas Latviešu sestdienas skolas mērķis ir pulcināt bērnus Zviedrijā un veicināt viņos latvisko identitāti, palīdzot iemācīties un attīstīt latviešu valodas un literatūras pamatus, ģeogrāfiju, vēsturi un latviešu tradīcijas, kā arī, pats svarīgākais, iegūt jaunus, latviski runājošus draugus. Interesanti, ka skolā visi staigā maiņas apavos, bet tie, kuriem nav maiņas apavu, staigā zeķēs, arī mēs tai skaitā. Pēc uzstāšanās devāmies pie Agneses Blaubārdes, kura kopā ar savu ģimeni mūs laipni uzņēma pie sevis, lai noliktu mantas. Tālāk latviešu meitenes Madaras pavadībā, kura Zviedrijā ieradusies pērnā gada rudenī ar mērķi iemācīties zviedru valodu un studēt turienes augstskolā, devāmies ekskursijā pa pilsētu. Ekskursija izvērtās ļoti interesanta, apskatījām modernās mākslas muzeju, vecpilsētu, priecājāmies par stokholmiešu lepnumu - skaisti ziedošajiem ķiršiem pilsētas centrā un pašu Stokholmu, kura mūs apbūra ar skaisto dabu, labo laiku un atsaucīgajiem iedzīvotājiem. Šī ekskursija nebūtu bijusi tik interesanta, ja lielāko daļu no mūsu maršruta mēs nebūtu nogājuši ar kājām. Bet Ziedonis jau teica: ‘’Ej kājām cilvēciņ, ej kājām. Jo tad ir pašam sava dvaša un solis pašam arī paša.’’ Pēc lielās staigāšanas devāmies uz savām naktsmājām, lai atvilktu elpu, uzkrātu enerģiju un nākamajā dienā atkal dotos ceļā. Nākamā diena sākās tā, kā beidzās iepriekšējā – ar staigāšanu. Devāmies uz karaļa pili, lai noskatītos goda sardzes parādi. Bet visinteresantākais šajā dienā bija Agneses “ašā” ideja – nofilmēt mūsu uzstāšanos Stokholmas centrā un ievietot video  internetā. Šobrīd mūsu uzvedumu ir iespējams atrast Facebook.com lapā. Paldies Agnesei par ideju un ieguldīto darbu.

     Pēc tam ar labi padarīta darba sajūtu devāmies uz ostu, lai atkal kāptu uz kuģa un dotos mājās, kur ar visiem varētu dalīties savā jaunajā pieredzē un pastāstīt savus piedzīvojumus. Paldies Agnesei par jauko uzņemšanu. Paldies skolotājām Maritai un Aijai, kuras veltīja mums savu laiku, lai mēs varētu iemācīties izprast un pasniegt dzeju, to apvienojot ar mūziku. Paldies mūsu skatītājiem par jaukajiem komentāriem. Un liels paldies pašvaldības ārzemju braucienu izvērtēšanas komisijas locekļiem, kuri novērtēja mūsu varēšanu un piešķīra finansējumu, sagādājot mums šo lielisko iespēju doties ceļā, parādīt sevi un atkal pierādīt, ka uz ceļa tiešām ir vislabāk!

Kristiāna Šeiko

Bērnu un jauniešu dramatiskā kolektīva un

ansambļa “Stella Amare” dalībniece

 

Foto: M. Horna, A. Gertsone

 

 

« Atpakaļ