Sestdiena, 20.04.2024
Mirta, Ziedīte

Kraukļa viesošanās Pāvilostā

Kraukļa viesošanās Pāvilostā

04.07.2017

     Šis stāsts aizsākās 2014. gada pavasarī, kad  Latvijas bibliotēkas sadarbībā ar skolām  iesaistījās  Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra rīkotajā domrakstu konkursā "Kā atmodināt Saulcerīti?". Tā mērķis bija rosināt bērnu rakstīšanas un lasīšanas prasmi, kā arī interesi par bibliotēkām un to pakalpojumiem. Kopumā dalībai konkursā tika iesūtīti 259 rakstu darbi, no kuriem 69 labākie tiks iekļauti īpašā grāmatā – 21. gadsimta leģendā par Stikla kalnu, Gaismas pili, Saulcerīti, Antiņu, viņa brāļiem un citiem Raiņa lugas "Zelta zirgs" tēliem, protams, arī Pāvilostas vidusskolas skolēni kopā ar latviešu valodas skolotāju Annu Kaži un Pāvilostas bibliotēkas darbiniecēm iesaistījās šajā konkursā. Konkursa dalībniekiem kā balva  bija 2014. gada 8. septembrī piedalīties karnevāla gājienā “Gribu iet uz bibliotēku”.

      Raiņa lugas  “Zelta zirgs” (1909) tēls krauklis 2014. gadā 8. septembrī piedalījās Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā iekļautajā bērnu karnevāla gājienā “Gribu iet uz bibliotēku”. Rīgā bija ieradušies 1500 čaklākie lasītāji no Bērnu un jauniešu žūrijas visā Latvijā, viņi visi bija ģērbušies grāmatu tēlu tērpos. Pasākums sākās Rātslaukumā, kopā ar Skumjo ķēniņu un princesēm bērni devās pāri Akmens tiltam, lai jaunuzceltajā Gaismas pilī atmodinātu Saulcerīti. Pie bibliotēkas zālienā stāvēja 7 melni kraukļi, kurus bērniem bija uzdevums pārkrāsot baltus. Kraukļa dizaina māksliniece Indra Sproģe, izpildījums materiālā scenogrāfs Ģirts Mucenieks.

      Un šogad Latvijas Nacionālā bibliotēka aicināja Latvijas publiskās bibliotēkas pieteikties uzņemt savā pilsētā, bibliotēkas pagalmā vai parkā vienu no septiņiem melnajiem kraukļiem, kurus 2014. gada 8. septembrī, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, 1 500 bērnu karnevāla tērpos pārkrāsoja baltā krāsā, lai simboliski palīdzētu atbrīvot Saulcerīti un stiprināt Gaismas pili. Rainis savā lugā "Zelta zirgs" kraukļa mutē ielika vārdus "Pastāvēs, kas pārmainīsies!". Tie varētu noderēt ikvienai ļaužu kopienai, un, varbūt, arī mums.

        30. jūnijā svinīgi tika atklāts un uzņemts viens no septiņiem kraukļiem, kurš savu mājvietu radis Dzintaru ielā 73, Pāvilostā. Vēl pa krauklim aizlidoja uz Rūjienu, Bausku, Ipiķiem, Trapeni, Ropažiem un Ilūksti. Kurzemes pusē esam vienīgie, kur uz laiku nolaidies viens no Latvijas Nacionālās bibliotēkas kraukļiem

       Svinīgajā pasākumā Pāvilostas bibliotēkā jūnija pēdējā dienā bibliotēkas darbinieces aicināja bērnus un skolotāju Annu Kaži, kas toreiz piedalījās Rīgā karnevāla gājienā “Gribu iet uz bibliotēku”, lai kopīgi aplūkotu fotogrāfijas un nedaudz iegrimtu atmiņās par to laiku. Notika arī divu domrakstu, kas toreiz tik iesūtīti domrakstu konkursam, priekšlasījumi. Pāvilostas bibliotēkas darbinieces sanākušajiem bērniem un pieaugušajiem bija noorganizējušas dažādas aktivitātes saistībā ar Raiņa lugu “Zelta zirgs” un arī par tēmu “Krauklis”. Kopā ar bērniem Pāvilostas krauklim tika dots arī vārds. Ar izlozes palīdzību Krauklim tika dots vārds Žanis – Melnacīte. Tā kā Krauklim ir divas sejas, tad arī tika nolemts, ka viena puse būs vīrišķā un otra – sievišķā.

        Paldies par darbu Rinaldam, Alfrēdam, bet īpašs paldies par ieguldīto darbu Initai Zingnikai un Dainim Vītolam. 

 

Biblitoēkas vadītāja Mairita Vītola

 

Foto: M. Kurčanova

 

 

 

 

« Atpakaļ