Sestdiena, 20.04.2024
Mirta, Ziedīte

Vasaras saulgrieži Ziemupes jūrmalā

Vasaras saulgrieži Ziemupes jūrmalā

29.06.2017

     Tradicionāli Ziemupes jūrmalā 20. jūnijā tika svinēti Saulgrieži. Saulgrieži ir laiks un diena, kad sajust sevī pagāna, savu seno senču dzīslu, saplūst ar dabu - būt daļai no tās, baudīt dzīvošanas prieku un ziedēšanu, caur sevi laist dainu viedās zīmes, būt stingri ar kājām pie zemes, bet tai pašā laikā būt augstāk, pastāvēt par savu tautu, zemi, rast pārliecību par savu varēšanu un saprast, ka mēs katrs esam daļa no Lielā Rita un ar to, kā mēs dzīvojam, mēs mainām un veidojam savu pasauli un savu dzīvi.

     20. jūnijā Ziemupē kopā sanāca, sabrauca, satikās tie, kuriem šis Saules Spēks nepieciešams ik dienu dzīvojot. Mūsu pulks šogad sasniedza ap 100 kopā līgotāju ne vien no tuvējā apkārtnes, bet arī no dižpilsētas Rīgas, tepat netālās Liepājas un kaimiņzemēm – Lietuvas un Vācijas. Lai cik dažāds bija mūsu pulks, mēs bijām viens vesels un visi kopā. Tika pīti vainagi un vītas vītnes, Ziemupes jūrmalas stāvlaukuma vēl nenopļautajās kāpu pļaviņās sameklētas trejdeviņas zālītes – par sevi, par saviem mīļajiem un par visu kopumu domājot, kopā tika aizdzīts skauģa prāts, pavadīta Saule jūrā, degta rituāla Uguns – lai pateiktu paldies par to, kas dots un lai saņemtu spēku jaunajam cēlienam, piedziedāta ne tikai jūrmala, bet visa pasaule no Saules rieta līdz saules lēktam. Drosmīgākie un apņēmīgākie izbaudīja zāļu pirts prieku un dziedinoši stiprinošo spēku. Par to cik liela un garā stipra ir latviešu tautu Saulgriežos varam saskatīt vislabāk – ar katru gadu arvien vairāk sētās tiek svinēti un daudzinātie šie Saules Godi – Jāņi.

     Atgriežoties pie mūsu senču viedajām zintīm un viņu redzējuma, mēs neatgriežamies pagātnē, bet patiesībā ļoti dziļi lūkojamies nākotnē, to ar katriem Saulgriežiem sajūtam arvien vairāk. Novēlam katram to just!

      Paldies visiem, kas svinēja Saulgriežus – gan tiem, kas kopā ar mums pie vienas Uguns, gan tiem, kas katrs savā sētā vai pļavā, vai jūras krastā, vai kalnā dedza paši savu guni. Galvenais, ka mūsu domu un mūsu ziedojumu dzirksteles aizsteidzās pretī Dievam, Mārai un Laimai, lai darītu šo zemi gaišāku. Lai TOP!

 

Daiga Kadeģe un Daina Vanaga

 

Foto: Anna Dunkere, Marta Kalēja

 

 

 

« Atpakaļ