Piektdiena, 26.04.2024
Rûsiņš, Sandris, Alīna

"Zaļā stara" ietvaros rāda izrādi "Tobago!"

"Zaļā stara" ietvaros rāda izrādi "Tobago!"

26.07.2017
      Mūzikas un mākslas festivāls “Zaļais stars” Pāvilostā norisinājās nu jau ceturto reizi, pulcējot festivāla apmeklētājus 21. jūlijā uz Vasaras nakts koncertu Sakaslejas baznīcas dārzā, bet 22. jūlijā Pāvilostā uz leģendāro izrādi “Tabago!” un pludmalē uz lielkoncertu ar daudzu mākslinieku uzstāšanos.
    Jau tradicionāli festivāla atklāšanas notika Sakaslejas baznīcas dārzā vēlā piektdienas vakarstundā, ikvienu aicinot baudīt neparasto auru  un komponista Ulda Marhileviča uzaicināto mūziķu sniegumu. Koncerts iesākās ar Sakaslejas baznīcas mācītāja Erlanda Lazdāna uzrunu un Sakaslejas baznīcas ērģeļu fonda vadītājas Kristīnes Grasmanes sveicienu sanākušajiem koncerta baudītājiem. Arī šogad koncerta ietvaros tika vākti ziedojumi Sakaslejas baznīcai. Koncertā uzstājās – taustiņinstrumentālists Uldis Marhilēvičs, mūziķis Igo, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktais koris "Laiks", vijolnieks Dzintars Beitāns ar draugiem - ģitāristu Māri Kupču un kontrabasistu Gunti Kolertu, vijolnieki - Elza Siliņa un Pēteris Caune, vokālais ansamblis "Impresija" no Kuldīgas, dziesminiece Sintija Grava, soliste Krista Karlsone, ērģelniece Iveta Pelše, mazā Kurzemes mūzikas skolu ērģeļmūzikas festivāla laureāti – Aizputes mūzikas skolas 7. klases audzēkne Hanna Cinovska, Ventspils mūzikas vidusskolas 3. klases audzēkne Sofija Sedača un 4. klases audzēkne Vladislava Cise. Bet pats lielākais un patīkamākais pārsteigums Vasaras nakts koncerta apmeklētājiem bija grupas “Prāta vētra” solista Renāra Kaupera uznākšana uz skatuves, vienojoties kopīgās dziesmās gan ar Uldi Marhileviču, gan ar jaukto kori “Laiks”, gan ar visiem klātesošajiem baznīcas dārzā. Arī šogad festivāla pirmā diena – Vasaras nakts koncerts Sakaslejas baznīcas dārzā bija plaši apmeklēts, un vairāk kā divas stundas garais koncerts pagāja vienas elpas vilcienā.
      Festivāla “Zaļais stars” otrā diena iesākās ar amatnieku un mājražotāju tirdziņu Pāvilostas pilsētas vecajā ciemā pie ostas un keramikas skulptūru izstādes “Pēdas krastmalā” atklāšanu Pāvilostas novadpētniecības muzejā.
     Keramikas skulptūras no Vācijas atvedis keramiķis, mākslinieks Martins Lihtmans, kurš pērnā gadā viesojies Pāvilostā un kuram ļoti iepaticies Pāvilostas novadpētniecības muzejs un tajā esošā izstāžu zāle. Tā pagājušā gada nogalē iesākās rakstiska sadarbība starp muzeja vadītāju Irinu Kurčanovu un mākslinieku Martinu Lihtmanu, vienojoties par izstādes eksponēšanas laiku un atklāšanas datumu. Jauks licies variants, apvienot šo ieceri ar Pāvilostā jūlija mēnesī notiekošos mūzikas un mākslas festivālu “Zaļais stars”. Izstādes atklāšanas dienā, 22. jūlija pēcpusdienā, Pāvilostas novadpētniecības muzeja izstāžu zālē sanāca daudz interesentu, lai klātienē tiktos ar mākslinieku no Vācijas un apskatītu interesantos darbus. Kā atklāja muzeja vadītāja, ar šo skulptūru izstādi muzejs sevi pieteicis jaunā darbības jomā, organizējot izstādes un atveros durvis ne tikai pašmāju māksliniekiem, bet piesaistot arī ārzemju māksliniekus un eksponējot viņu darbus. Savukārt skulptūru autors, keramiķis Martins Lihtmans izstādes atklāšanā klātesošajiem nedaudz pastāstīja par katru no darbiem. Kopumā izstādē “Pēdas krastmalā” apskatāmi 14 mākslinieka darbi un tie sevī ietver 3 novirzienus – krastmala un jūra, laivas un zvejniecība, bet trešā – telpa ap mums. Katrai skulptūrai ir savs stāsts un sava būtība, ko mākslinieks vēlējies ar to pateikt. Izstāde Pāvilostas novadpētniecības muzejā ir apskatāma līdz 19. augustam.
      2017. gada sākumā Latvijas plašsaziņas līdzekļos kā ļoti patīkama un intriģējoša vēsts izskanēja ziņa par komponista Ulda Marhileviča un dzejnieces, dramaturģes Māras Zālītes traģikomiskās dziesmuspēles "Tobāgo!" atjaunotās versijas, kam šogad atzīmējama 15 gadu jubileja, izrādēm visā Latvijā. Vēl lielāks prieks un sajūsma bija par to, ka leģendārā izrāde tika iekļauta arī Pāvilostas mūzikas un mākslas festivāla “Zaļais stars” programmā, kas bija pāvilostnieka, festivāla rīkotāja un komponista Ulda Marhileviča dāvana visiem pāvilostniekiem un Pāvilostas viesiem savā un izrādes jubilejā.
     22. jūlija vakarā Pāvilostas Upesmuižas parka estrādē sanāca rekordliels cilvēku skaits, lai klātienē noskatītos leģendārās izrādes atjaunoto versiju un vaigā satiktu visiem iemīļotus aktierus: titullomu atveidotājus - Aiju Dzērvi un Mārci Maņjakovu, Olgu Dreģi, Indru Briķi, Jāni Paukštello, Katrīni Pasternaku, Valdi Liepiņu, Andri Bērziņu, Madaru Botmani, Sarmīti Rubuli u.c. Izrādes laikā Hercoga Jēkaba lomā iejutās un izrādes melodiskās dziesmas spēlēja pats mūzikas autors, komponists Uldis Marhilevičs. Turpat trīs stundu garajā izrādē tika izspēlēts un izdziedāts stāsts par Tobago, kas ir ne tikai Kurzemes kādreizējās varenības pierādījums, bet arī ikkatra Laimes zeme, kuru dažkārt mēdzam meklēt ļoti tālu, lai gan tā varbūt atrodas tepat blakus.
     Pāvilostas mūzikas un mākslas festivāla otrās un noslēdzošās dienas izskaņā notika Lielkoncerts Pāvilostas pludmalē, uzstājoties grupām “Pērkons”, “Eolika”, “Linga”, “Montana”, Liepājas ģitāristu lielansamblim, muzikālajai apvienībai “Stiprās sievas”, Pāvilostas dziedošajiem jauniešiem u.c. Pie klavierēm sēdās pats festivāla rīkotājs – Uldis Marhilevičs. Bet pusnaktī, skanot Pāvilostas pilsētas himnai, naksnīgajās debesīs virs moliem atmirdzēja svētku salūts.
      Turpinājumā festivāla apmeklētāji turpat pludmales smiltīs varēja ļauties mūzikas ritmiem līdz pat saullēktam.
 
 
Marita Kurčanova,
sabiedrisko attiecību speciāliste
 
Foto: M. Kurčanova, A. Paipa
 
Plāšāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ
 
 
 
« Atpakaļ