Piektdiena, 26.04.2024
Rûsiņš, Sandris, Alīna

PĀVILOSTAS NOVADS PREZENTĒ SEVI TŪRISMA GADATIRGŪ “BALTTOUR 2017”

PĀVILOSTAS NOVADS PREZENTĒ SEVI TŪRISMA GADATIRGŪ “BALTTOUR 2017”

07.02.2017
     No 3. līdz 5. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā Rīgā notika 24. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus „Balttour 2017”. Tā ir plašākā un nozīmīgākā tūrisma izstāde Baltijā, kas ik gadu atklāj jauno tūrisma sezonu reģionā un rada svētku sajūtu gan nozares profesionāļiem, gan ceļotgribētājiem.
     Jau piekto gadu paši ar savu stendu tūrisma gadatirgū Rīgā piedalījās arī Pāvilostas novada tūrisma speciālisti. Bet šis gads bija īpašs arī ar to, ka Pāvilostas novada TIC bija uzaicinājis piedalīties tūrisma izstādē un prezentēt mūsu novadu arī Pāvilostas novada vidējās paaudzes deju kolektīvu “Vērgalīte”.
     Izstādes atklāšanas dienā, 3. februārī, “Vērgalītes” dejotāji izrādīja savus tautastērpus, ko ieguvuši īstenojot Liepājas rajona partnerību LEADER programmas projektus ""Vērgalīte" danci veda", "Tautastērps - mana rota" un "Pie jūriņas maliņā. Uz lielās Balttour izstādes skatuves VPDK “Vērgalīte” dejotāji ar lepnumu izrādīja gan Sakas, Alsungas, Kuldīgas, Pērkones un Nīcas tautastērpu komplektus, gan Kurzemes Lībiešu un Asītes tautastērpus, Zemgales Zaļenieku tautastērpu, Latgales Abrenes tautastērpu un Vidzemes Liepupes tautastērpu.
      Pāvilostas novada TIC šī gada tūrisma sezonai izdevis jaunu tūrisma bukletu “Pāvilostas novads 2017” četrās valodās – latviešu, lietuviešu, krievu un angļu. Trijās dienās Pāvilostas novada stendā tūrisma speciālistes interesentiem izdalījušas 1660 latviskos, 442 angliskos, 436 lietuviskos un 822 krieviskos bukletus, kopumā 3360 tūrisma bukletus. Viena daļa jauno Pāvilostas novada tūrisma bukletu tika izdalīti daudziem Latvijas tūrisma informācijas centriem un tūrisma aģentūrām. Tāpat arī Pāvilostas novada iedzīvotāju un tūristu ērtībām Pāvilostas novada TIC darbinieces mājās atvedušas dažādus bukletus un informāciju par citām Latvijas vietām un apskates objektiem.
       Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Pāvilostas novada TIC speciālistes novērojušas, ka šogad ļoti mazā skaitā bijušas studentu grupas un skolēni. Arī piektdienā, kas ir tūrisma profesionāļu diena, apmeklētāju skaists bijis mazāks kā pērn, taču sestdienā Pāvilostas novada stendu apmeklēja un par Pāvilostas novadu interesējās krietni vairāk cilvēku kā iepriekšējos gadus. Lielākā daļa interesentu bija cilvēki, kas ļoti sen viesojušies Pāvilostā un novadā, kā arī gados vecāki cilvēki, kas ceļojumu un tūrisma informāciju joprojām meklē, apmeklējot tūrisma izstādes un interesējoties klātiene pie speciālistiem, atšķirībā no jauniem cilvēkiem, kas aizvien biežāk informācijas meklēšanā izmanto viedās tehnoloģijas – viedtālruņus, plaukstdatorus, portatīvos datorus u.c. Tas daļēji izskaidro arī to, kāpēc arvien mazāk studenti un skolēni apmeklē tūrisma izstādes un tūrisma informācijas centrus.
      Šogad viens no jaunumiem tūrisma gadatirgū Pāvilostas novada stendā bija momentloterija, iegriežot nelielo laimes ratu. Balvas visai nozīmīgas – svaigi ceptas lauku maizes vai kūpinātas Pāvilostas novada zivtiņas degustācija, dzintara dziras veldzējošais malks un lielais smaidiņš - pārsteigums, kurā varēja laimēt pat tādus labumus kā ieejas biļetes uz mūzikas un mākslas festivālu “Zaļais stars” divām personām. Par šo balvu un jauko laimestu ļoti priecājās arī kāda ogrēniete un, lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, ieejas biļetes vinnēja arī Pāvilostas novada pašvaldības šoferītis Edgars Kuplais, kurš uz izstādi kā bija aizvedis deju kolektīvu “Vērgalīte”. Savukārt paši mazākie izstādes apmeklētāji ļoti priecājās par iespēju paspēlēties baltajās jūras smiltiņās turpat Pāvilostas novada stendā.
Šī gada Pāvilostas novada kultūras pasākumu plāns bija viena no pieprasītākajām informācijām stendā. Tika jautāts arī par naktsmītnēm un pat uz vietas norezervētas tās, par tūrisma jaunumiem un atpūtas iespējām, par apskates objektiem, amatnieku darbnīcām un ekskursiju piedāvājumiem grupām.
     Pāvilostas novada TIC darbinieces ar gandarījumu atzīst, ka gada lielākā un gaidītākā izstāde ir aizritējusi, ieguldot tajā milzum daudz darba, laika un enerģijas. Daudz jauku, atzinīgu vārdu tika uzklausīts tieši par novada stenda atbilstošo noformējumu. Taču prieks, ka vasarā un pat nesezonas mēnešos ar uzviju atgriežas ieguldītās pūles, un Pāvilostas novads kļūst par tūrisma galamērķi kā latvietim, tā arī ārzemju tūristam.
     Tūrisma izstādi „Balttour 2017” trīs dienās apmeklēja 28 tūkstoši ceļotāju un tūrisma profesionāļu. 5. februārī Ķīpsalā noslēdzās tūrisma izstāde-gadatirgus „Balttour 2017”, kas divās tematiskajās hallēs pulcēja 850 tūrisma uzņēmumus un to pārstāvjus no 38 pasaules valstīm. Iedvesmoties Latvijas un pasaules apceļošanai bija ieradušies 28 tūkstoši interesentu, no kuriem 5,5 tūkstoši – nozares profesionāļi. „Balttour 2017” apmeklētājiem trīs dienu garumā bija iespēja iepazīt Eiropas, Centrālās Āzijas un Tuvo Austrumu daudzveidīgo tūrisma piedāvājumu, turklāt pirmo reizi arī tādu valstu kā Tobago, Nepālas, Butānas un Indonēzijas! Izstādē varēja uzzināt par tuviem un tāliem galamērķiem, atklāt unikālus tūrisma objektus un jaunus maršrutus, sajust Latvijas reģionu viesmīlību, baudīt dažādus priekšnesumus, izgaršot pašmāju un citu zemju ēdienus un dzērienus, kā arī iepirkties gada lielākajā ceļojumu izpārdošanā!
      Nākamgad 25. starptautiskā tūrisma izstāde - gadatirgus „Balttour 2018” notiks no 9. līdz 11. februārim.
 
Marita Kurčanova,
sabiedrisko attiecību speciāliste
 
Foto: M. Kurčanova, D. Vītola, N. Pavlovskis, V. Ģēģere, A. Lībiete
 
Video: M. Kurčanova
 
Palšāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ
 
 
 
 

 

« Atpakaļ