Sestdiena, 27.04.2024
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Folkloras kopas tiekas Vērgalē

Folkloras kopas tiekas Vērgalē

28.02.2017
        23.   februāris Vērgalē atnāca skanīgu dziesmu un krāšņu tērpu piepildīts, jo Vērgales kultūras namā uz bērnu un jauniešu folkloras kopu skati “Zinu, zinu tēva sētu”, bija ieradušās 13 Lejaskurzemes folkloras kopas. Ar iepriekš sagatavotu programmu uzstājās vairāk kā divsimt dalībnieku.  
         Vērgales pamatskolas folkloras kopas “Čabraki” dalībnieki kopā ar skolotāju Maritu Kalēju savā sētā aicināja  Grobiņas novada folkloras kopu “Dzērvīte”, Aizputes vidusskolas folkloras kopu “Misiņkalns”, Kalētu pamatskolas kopu “Vārtava”, “Bārteniekus” no Bārtas pamatskolas, Kronvalda  Ata Krotes pamatskolas kopu “Traistēni”, Nīcas vidusskolas un Nīcas mūzikas skolas apvienību “Nīca”, folkloras kopu “Ķocītis” no   Rucavas, Gramzdas  pamatskolas folkloras kopu “Jumītis”, Liepājas 15.vidusskolas folkloras kopu “Akmentiņi”, Liepājas 12. un 2.vidusskolas folkloras kopas “Solniško” un “  Rusiči”, Durbes Ata Kronvalda vidusskolas folkloras kopu “Klapatiņi” un Liepājas Bērnu un jaunatnes centra folkloras kopu “Ķocis”.
        Pasākumu, ar dziesmu “Kas kaitēja man dzīvota”, ieskandināja Ziemupes folkloras draugu kopas dalībnieces Daina Vanaga un Daiga Kadeģe, bet sarīkojuma dalībniekus uzrunāja Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons. Lejaskurzemes folkloras kopu koordinatore Solveiga Pētersone klātesošos iepazīstināja ar žūriju, bet ar skaļiem aplausiem tika sveikta folkloras kopas “Čabraki” dibinātāja un ilggadējā tā vadītāja, skolotāja Rozālija Rimkus!
          Heņķa polku un Četrpāri koklēja žūrijas komisijas locekle Dina Liepa kopā ar visiem tiem dalībniekiem, kuriem bija kokles, bet kopdziesmās “Kas piemina man raudoti” un “Kungi mani karā sūta” vienojās visi visu kopu dalībnieki.
        Pasākums noritēja 2 daļās. Katrā daļā dalībniekiem bez sava priekšnesuma papildus vēl bija jāvienojas kopīgās  rotaļās – “Cūkīna”, “Sudmaliņas”, “Divi blēži” un “Pērkat ratus”. Kamēr vieni dalībnieki uzstājās, pārējie devās aplūkot Vērgali un darbojās radošajās darbnīcās. Vērgales muzejā bija iespēja aplūkot izstādi “Vēstules uz bērza tāss”, uzzināt interesantus faktus par Vērgali, kā arī pārbaudīt savu erudīciju, atpazīstot senus priekšmetus. Bet muzeja lejas stāvā pie manteļskursteņa bija iespēja noklausīties aizraujošo stāstu par Audaru bungātāju. Arī Vērgales pamatskolā ikviens atrada sev tīkamu nodarbi. 2.klases telpās bija iespēja piedalīties glītrakstīšanas stundā un rakstīt pēc 1921.gada skolēna burtnīcas. Turpat blakus arī spalvas kāts, ar kādu skolēni rakstīja pagājušā gadsimta sākumā. Savukārt pie mājturības skolotāja Andra Paipas tika gatavotas koka piemiņas medaļas ,kā arī bija iespēja uzzināt ko interesantu par skolas vēsturi. Bet Vērgales kultūras namā bija apskatāma Martas Kalējas foto izstāde un studijas “Kursa” meistares Vilmas Otrupes cimdu izstāde.
       Pēc visu dalībnieku kopīgām rotaļām, kuras vadīja folkloras kopas “Čabraki”  meitenes un žūrijas apspriedes, tika noskaidrots, kuras kopas 22.apīlī dosies uz Rīgu, lai piedalītos folkloras kopu finālā. Sveicam arī mūsējos, folkloras kopu “Čabraki” ar godam iegūto 1.pakāpes diplomu un iespēju uzstāties Rīgā!
       Ar kopdziesmu “Kurzemnieka  meita biju” noslēdzās šis dziesmotais un pozitīvam emocijām bagātais pasākums.
      Skolotāja  Marita Kalēja saka lielu paldies visiem, visiem, kuri palīdzēja, ieteica, pamācīja vai vienkārši bija kopā un atbalstīja.
      Īpašs paldies skolēniem Paulai Pelnēnai, Andrim Jēcim, Henrijam Adrianam Gēgersonam, Haraldam Muceniekam, Markusam Gedminam, Amandai Rumpei, Samantai Kalnišķei, Mikam Kalējam, Amandai Trofimovai, Madarai Brēdiķei, Sanijai Brēdiķei, Gundegai Matisonei, Elīnai MIltiņai, Solveigai Pāvilai, Ievai Jēcei, Laurai Kurmei, Katei Pelnēnai, Lienei Pāvilai par izturību un ļoti atbildīgu pienākumu pildīšanu ciemiņu uzņemšanā.
 
Vita Braže
 
Foto un video: V.Braže
 
Saistītie raksti www.rekurzeme.lv
 
Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ
 
 

 

« Atpakaļ