Ceturtdiena, 02.05.2024
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pāvilostas amatierteātris svin jubileju!

Pāvilostas amatierteātris svin jubileju!

11.04.2017
     Sestdienā, 8. aprīlī, skatītāju pārpildītā Pāvilostas pilsētas kultūras nama lielajā zālē tika atzīmēta Pāvilostas atjaunotā amatierteātra 10 gadu jubileja.
      Pāvilostā jau izsenis ticis spēlēts teātris un pāvilostnieki vienmēr bijuši draugos ar to. Jau tālajā 1925. gadā Pāvilostā darbojies dramatiskais pulciņš, taču aktīvāka dramatiskā kolektīva darbība atsākās 50-tajos gados, vairak kā 40 gadus iestudējot lugas un priecējot savus skatītājus. Pāvilostas amatierteātra pastāvēšanas daudzo gadu laikā iestudētas ļoti daudz izrādes, pulcinot lielu aktieru skaitu, kas, savukārt, 60-tajos gados ļāvis izveidot pat divas dramatiskā kolektīva grupas un bērnu drāmas pulciņu. Iestudētās lugas rādītas gan uz pašmāju skatuves, gan dažādās Latvijas vietās. Pāvilostas amatierteātrī darbojušies ļoti daudzi pāvilostnieki gan kā aktieri un suflieri, gan kā tehniskie darbinieki un dekoratori, bet lugas iestudējuši vairāk kā 11 režisori. No Pāvilostas bērnu dramatiskā kolektīva, ko ilgus gadus vadīja skolotāja Helga Tarziere, izaugusi arī Latvijas mēroga aktrise Ilze Rūdolfa, kura šobrīd ir Latvijas Nacionālā teātra aktieru sastāvā.
    2007. gada aprīlī daži pāvilostnieki nāca ar iniciatīvu par amatierteātra atjaunošanu tagadējā Pavilostas pilsētas kultūras namā, bet par tā vadītāju un režisori tika uzrunāta Marita Horna. Jau pirmajā gadā, ieguldot lielu darbu un neatlaidību, uz Līgo svētkiem Upesmuižas parka estrādē tika rādīta turpat divu stundu garā, kolektīva pirmā izrāde "Skroderdienas Silmačos". Kopumā šajos desmit gados Pāvilostas atjaunotais amatierteātris uzdevis 14 lugas un priecējis skatītājus ar neskaitāmiem, atraktīviem, pamācošiem un smieklīgiem priekšnesumiem gan Ziemassvētku ballēs, gan tūrisma sezonas noslēguma pasākumā un citās reizēs. Pērnā gada aprīlī Pāvilostas amatierteātris ar iestudēto lugu "Latvieša sapnis" viesojās piektajos latviešu kultūras svētkos Īrijā, kas bija kolektīva pirmā tik tālu aiz Latvijas robežām spēlētā viesizrāde.
     Bet sestdienā svētku pasākums iesākās ar nelielu video materiālu, iepazīstinot ar dramatiskā kolektīva aktieriem, kuri šobrīd darbojas amatierteātrī. No atjaunotā kolektīva pašiem pirmsākumiem kolektīvā darbojas Gatis Štokmanis, Silva Vārsberga un režisore Marita Horna, kura ne tikai režisē izrādes, bet arī labprāt iejūtas kādā lomā. Bet gadu laikā viņiem pievienojās Rudīte Jance, Ģirts Vagotiņs-Vagulis, Dace Bunka, Einārs Vārsbergs, Daiga Cābele, Edijs Ermsons, Anna Kaže, kura kolektīvā ienāca kā aktrises aizstājēja un nolēma turpināt darboties kolektīvā, un Dzintra Verniece, kura iesākumā amatierteātrī pildīja sufliera amatu, bet vēlāk nolēma nospēlēt arī kādu lomu, kļūstot par pilntiesīgu dramatiskā kolektīva aktrisi.
   Lai gan Pāvilosta ir tikai mazs, niecīgs punkts uz lielās pasaules kartes, tomēr arī šeit dzīvo sapņotāji. Ja jau Holivudā var notikt Amerikas kinoakadēmijas balvas “Oskars” pasniegšanas ceremonija, tad kāpēc šāds pasākums nevarētu notikt arī Pāvilostā?! Tāpēc jubilejas pasākums tika nodēvēts par "Pāvila balvas pasniegšanas ceremoniju", izvirzot aktierus dažādās nominācijās un pasniedzot īpašas piemiņas balvas, kuru koka pamatne izgatavota no pāvilostniekiem tik ļoti iemīļotās Mīlestības priedes atlūzušā zara, tādējādi izrādot šai priedei cieņu un nesot to mūžīgā piemiņā.
   Pasākumā, translējot nelielus video fragmentus no iestudētajām izrādēm, tika izvirzītas 10 nominācijas, pasniedzot 11 apbalvojumus:
  • nomināciju "Labākais iekritiens lomā" saņēma Daiga Cābele;
  • nomināciju "Liderīgākais dejotājs" saņēma Ģirts Vagotiņs - Vagulis;
  • nomināciju "Amizantākais aktieris" saņēma Dace Bunka;
  • nomināciju "Visvairāk sistais" saņēma Rudīte Jance;
  • nomināciju "Izteiksmīgākais lidojums" saņēma Dzintra Vērniece;
  • nomināciju "Māksla prasa upurus" saņēma Anna Kaže;
  • nomināciju "Pikantākā dzimuma maiņa" saņēma Einārs Vārsbergs;
  • nomināciju "Lielais improvizētājs" saņēma Edijs Ermsons;
  • nomināciju "Kvēlākie mīlētāji" saņēma Silva Vārsberga un Gatis Štokmanis;
  • nomināciju "Pāvilostas teātra gariņš" saņēma režisore Marita Horna.
    Apbalvojumus aktieriem pasniedza grupas "Piemare" pārstāvis Vasīlijs Lazukins, deju kolektīva "Mārsils" pārstāvis Valērijs Kurčanovs, Nīcas amatierteātra pārstāve, Bārtas amatierteātra pārstāve Gunta Klievēna, Priekules amatierteātra pārstāve Liene Braže, Vārmes amatierteātra pārstāve, Liepājas teātra saimnieciskās daļas direktore Ilze Ozola, Pāvilostas bērnu dramatiskā teātra dalībnieki – Laila Anna Horna, Andris Štokmanis un Aleksandrs Protopovičs, kā arī bijušie amatierteātra dalībnieki -  Janeta Kristapsone, Ilmārs Šnore un Monta Pētermane.
    Pasākuma ietvaros tagadējā amatierteātra dalībnieki teica paldies un sūtīja video sveicienu saviem priekšgājējiem – tiem aktieriem, kuri Pāvilostā aizsākuši teātra darbību. Dramatiskā kolektīva dalībnieki sola turpināt iesāktās gaitas un vēl daudzus gadus priecēt savus skatītājus, vienlaikus kā goda viesus uz savām izrādēm aicinot savus priekšgājējus.
Jubilejas reizē ierasta lieta ir jubilāra sveikšana. Pasākumā labus vēlējumus teica un radošu darbību vēl daudzus gadus vēlēja Pāvilostas pilsētas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Mārsils", grupas “Piemare” puiši, Nīcas amatierteātra režisore Daina Kandēvica, Bārtas amatierteātris, Priekules amatierteātris, Vārmes amatierteātris, Pāvilostas novada pašvaldības metodiķe izglītības un kultūras jomā Silvija Leja, Pāvilostas līnijdeju kolektīva “Dejotprieks” dalībnieces, draugi, radi un citi aktieru talanta cienītāji.
     Jubilejas pasākuma noslēgumā amatrierteātra režisore Marita Horna pateicās visiem, kas veltījuši daudz laika un darba, lai pasākums varētu notikt, - vispirmām kārtām saviem aktieriem par paļāvību un uzticību, iestudējot kārtējo izrādi, paldies arī skatītājiem un teātra mākslas cienītājiem, kam spēlēt ir vislielākā atbildība, paldies tika teikts arī Pāvilostas pilsētas kultūras nama kolēģiem. Vislielāko paldies režisore veltīja savai mammai Veltai Vītolai, kura vienmēr bijusi iedvesmotāja un tas dzinējspēks, kas liek iet uz priekšu un darīt! Liels paldies tika teikts arī Maritas Hornas ģimenei – vīram un bērniem par atbalstu, izpalīdzīgu roku un ideju realizēšanu.
     Skaistā jubilejas pasākuma izskaņā Pāvilostas dramatiskā kolektīva aktieri vienojās kopējā kapelā “Acetons” un visiem zālē sēdošajiem veltīja dziesmu “Laternu stundā”.
     Jubilejas pasākumu vadīja jaunie amatierteātra aktieri - Andra Lanka, Terēze Cābele, Juris Ūdriņs un Normunds Dunkers.
 
Marita Kurčanova,
sabiedrisko attiecību speciāliste
 
Video: Ģ. Vagotiņs - Vagulis
Foto: A. Dunkere, M. Kurčanova
 
 
Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ
 
 
« Atpakaļ