Ceturtdiena, 02.05.2024
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pāvilostas muzejā atklāj fotoizstādi

Pāvilostas muzejā atklāj fotoizstādi

06.04.2017
     5. aprīlī Pāvilostas novadpētniecības muzejā tika atklāta saldenieka Ivara Freimaņa personālizstāde "Ceļojums putnu un zvēru pasaulē". Izstāde muzeja zālē būs apskatāma līdz 17. maijam.
     Personālizstāde “Ceļojums putnu un zvēru pasaulē” ir Ivara Freimaņa pirmā personālizstāde, kurā ietvertas aptuveni piecdesmit fotogrāfijas, kas uzņemtas laikā no 2012. gada līdz 2017. gadam Saldus novadā. Fotoattēlu vienojošā tēma ir dzīvnieki un putni Latvijas dabā.
      Izstādes atklāšanā fotogrāfiju autors uzsvēra, ka laba kadra medīšanai svarīgi ir trīs faktori - būt pareizā laikā, objekts, ko fotografēt, un pareiza gaisma. Pa reizei lielu lomu nospēlē arī veiksmes faktors. Bet, lai šie faktori sastaptos vienā veselumā un materializētos kā skaista fotogrāfija, ir jāiet dabā, jāvēro un jābūt milzum lielai pacietībai. 
     Ar fotogrāfiju palīdzību Ivars Freimanis atklāj savu dabas Vērotāja skatu, jo fotogrāfijas tapušas brīvā dabā un nav montētas. Ivaram patīk fotografēt Latvijas dabu, putnus un zvērus, tās dažādību un mainību. Atrodoties pie dabas, Ivars iemūžinājis daudzus foto kadrus, kas neatkārtojami raksturo Latvijas dabas identitāti, skaistumu un mežonību. Izstādē apskatāmas krāsainas fotogrāfijas, kurās manāma fotogrāfa raksturīgā pacietības un vērības izpausme, tverot mirkli tajā brīdī, kad dzīvā radība ir izdevīgā vietā un laikā, jo citas izdevības var nebūt! Kā atklāj fotogrāfiju autors, tas reizē ir arī adrenalīns, jo laika nav daudz un  iespējas rodas spontāni.
     Ivars Freimanis dzimis 1966. gada 12. maijā Saldū, un fotografēt tam iepaticies jau jaunības gados. Sākotnēji fotografēšanu apguvis pašmācības ceļā, bet vēlāk zināšanas papildinājis no dažādiem resursiem, lasījis speciālo literatūru par fotografēšanu, kā arī apmeklējis fotogrāfu plenērus un lekcijas. Pirmā foto sesija mežā notikusi 2012. gadā, kad Ivara draugs, kurš ir mednieks, uzaicinājis Ivaru līdzi uz mežu. Papildus savam hobijam, ikdienā Ivars nodarbojas ar automašīnu ģeneratoru un starteru remontēšanu.
     Pasākuma izskaņā muzeja vadītāja Irina Kurčanova sveica fotogrāfiju autoru ar pirmās personālizstādes atklāšanu un uzsvēra, ka jūtas pagodināta, ka izstāde pirmo reizi apskatāma tieši Pāvilostas novadpētniecības muzejā. Noslēgumā izstādes apmeklētaji, kuru vidū bija gan vietējie fotografēšanas entuziasti, gan Pāvilostas mākslas skolas skolotāji un audzēkņi, kā arī Ivara draugi un citi interesenti, uzdeva izstādes autoram un fotogrāfam kā tehniskas dabas jautājumus tieši saistītus ar fotografēšanu un bilžu izgatavošanu, tā arī jautājumus par  fotogrāfiju objektiem jeb zvēriem un putniem, bilžu tapšanas brīdi un stāstu, kas tajā atainots.
 
Marita Kurčanova,
sabiedrisko attiecību speciāliste
(Materiāls rakstam daļeji ņemts no I. Freimaņa personīgajiem pierakstiem)
 
Foto: M. Kurčanova
 
  
« Atpakaļ