Ceturtdiena, 25.04.2024
Līksma, Bārbala

Liepājā atklāj izstādi, kas stāsta arī par pāvilostnieku dzīvi "slēgtajā zonā"

Liepājā atklāj izstādi, kas stāsta arī par pāvilostnieku dzīvi "slēgtajā zonā"

30.10.2017

   27. oktobra vēlā pēcpusdienā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" tika atklāta mākslinieku Ievas un Kristapa Epneru dubultizstāde "Dzīvo atmiņu jūra” un “Vingrinājumi”.

    Darbu sērijā "Dzīvo atmiņu jūra" māksliniece Ieva Epnere, reaģējot uz sabiedrības attīstības procesiem postpadomju Latvijā, pēta, kā darbojas cilvēka individuālā atmiņa, un kāda ir tās nozīme kolektīvās atmiņas konstruēšanā. Darbos autore iedziļinājusies, kā reiz piedzīvotais, bet nevēlamais tiek atgrūsts no cilvēka apziņas, un kā cilvēks, kurš audzis un lielāko mūža daļu dzīvojis un strādājis vienā režīmā, spēj vai nespēj sadzīvot ar jauno situāciju un iekļauties tajā.

     Par temata teritoriālo un saturisko ietvaru izvēlēta Latvijas Rietumu robeža - visos laikos simboliski un politiski uzlādēta josla gar Baltijas jūras krastu, kas reiz bijusi vienas varas galējā Rietumu robeža, bet šobrīd ir citas zonas Austrumi. Izstāde "Dzīvo atmiņu jūra" pirmoreiz bija apskatāma Ņujorkas mākslas telpā 2016. gadā. Izstādē "Dzīvo atmiņu jūra" ir skatāmi arī sešu pāvilostnieku stāsti, ko stāstījusi Irina Kurčanova, Aina Jakovļeva, Solvita un Guntis Šēni, Dace Bunka un Zigrīda Zvereva.

    Izstāde līdz 6. decembrim būs skatāma koncertzālē "Lielais dzintars". Ieeja izstādē ir bez maksas, darba laiks no pulksten 10 līdz 20, svētdienās no 10 līdz 15. Jau decembra vidū izstāde ceļos tālāk uz Berlīni, bet pēc tam uz Bratislavu Slovākijā.

 

Uzziņai:

Ieva Epnere (1977) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, iegūstot maģistra grādu, un dažādās izstādēs piedalās jau vairāk nekā 20 gadus.

Ieva Epnere rada fotogrāfijas, video instalācijas un filmas, kurās personiski stāsti ir sākumpunkts mākslinieciskām refleksijām par identitāti, tradīcijām un rituāliem. Mācības turpinājusi Ģentes mākslas institūtā Beļģijā un strādājusi vairākās mākslinieku rezidencēs ārpus Latvijas - Ņujorkā, Briselē, Kanādā un cituviet. Epneres darbi izstādīti Beļģijā, Vācijā, ASV, Austrijā, Francijā, Krievijā, Islandē, Dienvidāfrikā, Kanādā, Ukrainā un citur, māksliniece ir arī vairāku laikmetīgās mākslas konkursu laureāte, novērtēta ne tikai Latvijā, bet arī Austrijā un Beļģijā.

 

Irina Kurčanova,

Pāvilostas novadpētniecības muzeja vadītāja

Saistītie raksti: www.liepajniekiem.lv

Foto: V. Pelns

Attēlā no kreisās: Dace Bunka, Solvita Šēna, Guntis Šēns, Ieva Epnere, Aina Jakovļeva, Irina Kurčanova

 

« Atpakaļ