Otrdiena, 16.04.2024
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pāvilostā jūras krastā izkāpj Neptūns

Pāvilostā jūras krastā izkāpj Neptūns

11.07.2017

      Ik gadu Pāvilostā jūlija mēnesis iesākas ar Zvejnieku svētkiem, kas ir vieni no populārākajiem svētkiem kā Latvijas piekrastes pašvaldībās, tā arī Pāvilostā.

      Par spīti apmākušajām debesīm un lietum rīta agrumā uz svētku tirdziņu bija ieradušies gan amatnieki, zemnieki, mājražotāji un citi tirgotāji, gan pircēji. Tirgus kā ik gadu priecēja ar sortimenta dažādību, un bija iespēja ļauties gan vēdera priekiem, gan gūt baudu arī no kādas smukuma lietas. Savukārt mazākie svētku apmeklētāji priekus guva no piepūšamajām un izklaides atrakcijām.

      Turpat ostā savu varenību demonstrēja valsts robežsardzes kuģa "TIIRA" apkalpe, organizējot atvērto durvju dienu uz kuģa un mobilā video novērošanas kompleksa apskati.

       Viena no svētku gaidītākajām aktivitātēm bija Rīgas zivju restorāna “Le dome” šefpavāra Sergeja Šiporova meistarklase zivju ēdienu gatavošanā “No jūras dzelmes līdz pannai”, kur bija iespēja nobaudīt pāvilostniekiem tik ļoti ierasto asara fileju, kas bija pagatavota ļoti neparasti, kā arī šefpavārs demonstrēja, ka no reņģu liemenīšiem var pagatavot izsmalcinātu un ļoti gardu ēdienu. Savukārt pieturoties pie tradicionālām vērtībām, kas ir ļoti cieņā Pāvilostā un pilsētas viesu vidū, pāvilostnieks Dzintars Zamarītis svētku apmeklētājiem piedāvāja pēc sentēvu metodēm kūpinātas zeltainas un kārdinoši smaržojošas butes. Bet tie, kuri jau bija guvuši vēdera priekus, labprāt izmantoja iespēja ar kādu no Pāvilostas laiviņu doties izbraucienā pa Sakas upi un jūru.

     Savukārt svētku noskaņu ostas teritorijā radīja un par muzikālo sveicienu gādāja pašmāju grupa  “Piemare“ un Lielplatones jauktais vokālais ansamblis "Vīnava".  

       Kā ierasts Zvejnieku svētki nav tikai svētku un izpriecu pasākums, bet ik gadu tiek organizēts arī atceres brīdis pie piemiņas akmens „Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru kaps jūras dzelmē” Pāvilostas kapsētā. Šajā reizē pieminēt savus laika biedrus bija ieradušies gan Pāvilostas zvejnieki, gan Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs un citi piederīgie, bet baptistu draudzes mācītājs aicināja klātesošos godināt Pāvilostas zvejniekus un jūrniekus, kuri par spīti sūrajam arodam un smagajam darbam tomēr izvēlējās būt par zvejniekiem.

      Zvejnieku svētku ietvaros ik gadu tiek organizēts arī Kurzemes pludmales futbola čempionāts, kuram šajā reizē noritēja 2. posms. Pludmales futbola posmam bija pieteikušās četras komandas, viņu vidū arī Pāvilostas komanda.

       Savukārt Pāvilostas novada tūrisma informācijas centrs un laivu noma “Redzēt debesis” rīkoja kopīgu laivošanas distanci Sakas upē, lai popularizētu Pāvilostu kā vasaras galvaspilsētu. Pirmajai reizei atsaucība laba! Lietum pierimstot, 11 komandas devās trasē, lai parādītu labāko.  Dalībniekiem bija jānoairē distance un noslēgumā jāsamainās vietām laivā. Katram izdoma bija savādāka, kā to panākt un neiegāzties ūdenī, lai nesamērcētos paši un svarīgo ziņojumu, kuru saņēma uzsākot distanci. Visātrākie trasē izrādījās Aigara un Itas tandēms, kuri finišēja 2 minūtēs un 31 sekundē, tā apsteidzot pēdējās vietas tandēmu par vairāk kā 2 minūtēm.  Distances dalībnieki tika apbalvoti ar restorāna „Pilsētas elpa” un laivu nomas „Redzēt debesis” sagādātajām balviņām, par kurām TIC kolektīvs saka lielu paldies!

        Lai gan svētku diena bija piepildīta ar dažnedažādām aktivitātēm un pasākumiem, tomēr Zvejnieku svētku centrālais notikums ik gadu ir kuģu un laivu parāde jūrā un Neptūna un viņa pavadošās svītas sagaidīšana. Lai Neptūns dzirdētu, ka viņu ar nepacietību gaida sauszemes ļaudis un tiek svinēti svētki par godu drosmīgiem vīriem un, protams, arī jūras valdniekam, kas bijis labvēlīgs Pāvilostas ļaudīm, pirms svarīgākā dienas brīža pludmalē ar lustīgām dziesmām uzstājās atraktīvo mūziķu apvienība “Zaļā galma kapela”. Ar skaļiem uzsaucieniem un svētku sveicieniem Neptūns un nāras lepni piepeldēja Pāvilostas jūras krastā un tālāk devās uz svētku skatuves, lai skaistajos svētkos sveiktu visus klātesošos, kā arī pats Jūras valdnieks svētīja Pāvilostu, lai tā plauktu un zeltu vēl simt gadu. Neptūna teikto papildināja arī Pāvilostas novad domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons, norādot, ka šogad svētki tiek veltīti ne tik daudz izklaidēm, cik darbam un attīstībai, jo ostā arī svētku dienā nerimst darbi pie Dienvidu un Ziemeļu molu pagarināšanas, lai tuvākā nākotnē Pāvilostā varētu ienākt un savu bāzes vietu rast jau lielāka izmēra kuģi, kas veicinās ne tikai pilsētas attīstību, bet arī tās iedzīvotāju labklājību. Turpinājumā turpat pludmalē notika netradicionāls sporta spēles bērniem un pieaugušajiem kopā ar jūras valdnieku un nārām. Neptūnam bija jāatrāda gan glābšanas riņķa un zvejnieka zābaka mešanas prasmes, gan virves vilkšanas meistarība, kas lieti noder ikvienam zvejniekam.

       Turpinājumā svētku baudītāji pulcējās uz centra tilta pie kuģa “Dole”, kur Sakas upē savu meistarību rādīja ūdens slēpošanas kluba „Partizāņu ugunskurs” dalībnieki, demonstrējot dažādus akrobātikas elementus uz ūdens.

      Pēc neliela pārtraukuma, Pāvilostas Upesmuižas estrādē vakarpusē ar koncertu uz stājās Ventspils bigbends un solistes Denisa Dārzniece, Laura Rubīna, Undīne Rolava un Ance Jankovska. Koncertā tika izpildītas populārākās latviešu estrādes dziesmas un maestro Raimonda Paula klasika. Turpinājumā ikviens svētku apmeklētājs varēja izdejoties pēc sirds patikas Zvejnieku svētku zaļumballē kopā ar grupām "Cits kvartāls" un “Ceļojums”. Bet kā ik gadu pusnaktī virs Pāvilostas Upesmuižas parka tumšajās debesīs atmirdzēja svētku salūts.

            Organizatoru vārdā sakām lielu paldies gan svētku dalībniekiem, gan svētku apmeklētājiem, kā arī ikvienam, kas piedalījās svētku organizēšanā!

 

Marita Kurčanova,

Sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Saistītie raksti www.rekurzeme.lv

 

Foto un video: M. Kurčanova

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

« Atpakaļ