Ceturtdiena, 25.04.2024
Līksma, Bārbala

Senās uguns nakti atzīmē jau 19. reizi!

Senās uguns nakti atzīmē jau 19. reizi!

29.08.2017

       Augusta pēdējā sestdienā, 26. augustā, Pāvilostā un daudzviet citur Latvijā ar simbolisku ugunskuru aizdegšanu Baltijas jūras krastā tika atzīmēta Senās uguns nakts. Pāvilostā šāds pasākums notika nu jau 19. reizi.

    Reizē ar ugunskuru aizdegšanu par Baltijas jūras ekoloģiskās vides saglabāšanu un aizsardzību, Pāvilostā tūrisma centrs rīkoja arī tūrisma sezonas noslēguma pasākumu.

    Šogad jau trešo reizi aktīvākie pulcējas priekšpusdienā, lai dotos Pāvilostas novada TIC organizētajā Sakas upes regatē „Pāvilostas asaka”. Šogad īpaši izlūdzāmies labus laika apstākļus  un upē devās 9 komandas 45 cilvēku sastāvā. Viņu vidū arī viesi no Lietuvas, kuri šajā laikā bija apmetušies Pāvilostā. Kā specbalvu viesi saņēma iespēju līdz gada beigām izmantot brīvdienu mājas „Oāze ģimenei” dāvāto dāvanu karti, lai par vēl vienu dienu pagarinātu savu atpūtu Pāvilostā.

       Laivotājiem bija jāveic aptuveni 8 km garš posms uz Pāvilostas pusi, pirms tam iesildoties un veicot dažādas sportiskas aktivitātes Tebras un Durbes satekas vietā. Par visgrūtāko komandas atzina- riepu čības, kur pat brašajiem vīriem bija jāpieliek spēks, lai veiktu noteikto distanci. Laivošana Sakas upē dalībniekiem pagāja visnotaļ jautri, jo noorganizētajos pieturpunktos komandām bija jāveic dažnedažādi uzdevumi- jāpārbauda sava veiklība un uzticēšanās komandas biedriem, jāveic uzjautrinoša veselības pārbaude, jāatceras papīra locīšanas māksla papīra lidmašīnās, jāatmin dzīvnieku pēdas un jāizdancina riņķi. Sakas upes regates “Pāvilostas asaka” galapunkts bija pašā Pāvilostas centrā pie tūrisma informācijas centra. Izkāpjot krastā, mazliet nogurušie un jautrie regates dalībnieki tika aicināti uz spēcinošu lašu zupu un pāvilostnieka Valērija Kurčanova gardi kūpinātajām butēm. Pēc tam ikviens varēja radoši izpausties radošajā darbnīcā, sev pagatavojot gaismas laterniņu. Tāpat arī viesi no Rīgas „Burbuļi Būs” piedāvāja radoši darboties bērniem- izgatavot sev masku, apzīmēt sejiņu un mācīties balonu locīšanas skolā.

     Nedaudz vēlāk tika apbalvoti regates dalībnieki un, pateicoties pašvaldības īstenotajam projektam „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Pāvilostas novadā”, laivotājiem tika daļēji apmaksāta laivu noma, tāpat arī laivotāju vidū tika apbalvotas pirmās 3 vietas. Laivotājiem tika dāvāta iespēja tikt pie glābšanas vestēm un piepūšamās laivas! Lielo balvu- laivu - savā īpašumā ieguva Jānis Akerfelds!

        Pēc apbalvošanas savu šovu klātesošajiem sniedza „Burbuļi Būs” feja, kur gan lielos, gan mazos iepriecināja ar maziem un lieliem burbuļiem piepildot Pāvilostu ar saulē vizošiem burbulīšiem. Šova noslēgumā interesentiem bija iespēja arī izbaudīt sajūtu, kā ir atrasties burbulī. Šeit visiem bija jādomā labas domas un jāsmaida, lai taptu šis maģiskais moments.  Spiedzošie bērni, kuri ķer burbuļus bija lielisks paraugs lielajiem, kā bezrūpīgi priecāties par vienkāršām lietām, un vēlāk arī pa kādam jaunietim un pieaugušajam tika pieķerts paceļot rokas, lai noķertu savu burbuli.

       Pasākuma “Senās uguns nakts” ietvaros Pāvilostas novadpētniecības muzejā pēcpusdienā tika atklāta arī pāvilostnieces Elīnas Hornas rokdarbu izstādes "Par prieku sev un citiem". Tikšanās reizē izstādes autore pastāstīja par saviem rokdarbiem un rokdarbu tapšanas tehniku, cik daudz laika, darba un pacietības nepieciešams, lai izveidotu skaistus un akurātus darbu, kas priecē pašu un arī tos, kuri kā dāvanu vai pateicībā saņēmuši kādu no Elīnas darbiņiem. Rokdarbu izstāde muzejā būs skatāma vēl visu septembra mēnesi.

       Jau tradicionāli Pāvilostas tenisa kortā ik gadu notiek arī Pāvilostas tenisa čempionāta ceturtais - noslēguma posms. Vecuma grupā “Bērni līdz 16 gadiem” piedalījās deviņi dalībnieki - divas meitenes un septiņi zēni. Dalībnieki ar lozes palīdzību tika sadalīti trijās grupās, pēc grupu izspēles notika spēles par godalgotajām vietām. Spraigā cīņā par posma uzvarētāju kļuva Stefans Birznieks (Rīga), 2.vietā Miķelis Birznieks (Rīga), 3.vietā Jēkabs Skolnieks (Babīte). Kopvērtējumā, saskaitot četru aizvadīto posmu iegūtos punktus, diviem dalībniekiem bija vienāds  punktu skaits, proti, 29 punkti. Saskaitot posmu papildus rādītājus, par Pāvilostas tenisa čempionu  2017. gadā bērnu grupā kļuva Klāvs Pauls Vējkājs no Pāvilostas, 2.vietā  Jānis Ūdriņš (Pāvilosta), 3.vietā Klāvs Kaņepe (Rīga) ar 20 punktiem. Kopskaitā vecuma grupā “Bērni līdz 16 gadiem” piedalījās trīspadsmit dalībnieki. Pieaugušo grupā uz pēdējo posmu Pāvilostas tenisa kortā bija ieradušies divpadsmit dalībnieki - viena meitene un vienpadsmit vīri. Ar lozes palīdzību dalībnieki tika saliekti pāros, bet pēc tam izspēlētas spēles par vietām. Pāvilostas tenisa čempionāts noslēdzās jau vēlā vakarpusē, un par posma uzvarētāju kļuva Vera Aļeņičeva no Maskavas, 2.vietā Vjačeslavs Aļeņičevs (Maskava), bet 3.vietā Andris Bērziņš (Pāvilosta). Kopvērtējumā saskaitot četru aizvadīto posmu iegūtos punktus, par Pāvilostas tenisa čempionu 2017. gadā pieaugušo grupā kļuva Andris Bērziņš ar 28 punktiem, 2.vietā Sandis Bieriņš (Priekule) ar 24 punktiem, bet 3.vietā Jānis Štokmanis (Pāvilosta) ar 23 punktiem. Kopskaitā Pieaugušo grupā kopā piedalījās divdesmit divi dalībnieki. Pāvilostas sporta organizators Aldis Barsukovs saka lielu paldies visiem sportistiem par piedalīšanos čempionātā un uz tikšanos nākamajā 2018. sezonā.

      Savukārt īsu brīdi pirms saulrieta visi pāvilostnieki un viesi tika aicināti doties uz pludmali, kur šogad visus sagaidīja īpašs pārsteigums - Zigmunda Viļņa veidotā ugunsskulptūra „Laiva” un Suitu dūdenieki. Cilvēki pulcējās kuplā skaitā, lai uguns liesmām apņemot „Laivu”, dūdu skaņās pavadītu saulīti jūrā.

        Bet tūrisma sezonas noslēguma pasākums turpinājās Upesmuižas parka estrādē, kur tika aizdegts lielais ugunskurs par tīru un aizsargātu Baltijas jūru. Ugunij silti sildot dzestrajā naktī, ikviens turpat estrādē no sirds varēja izballēties zaļumballē - muzikantu saietā, kurā spēlēja  grupa „Kas” no Aizputes, grupa „Stāvkrasts” no Jūrkalnes, grupa „Vērgales muzikanti” no Vērgales, grupa „Muzikanti no Ķikuriem”, grupa „Kurland” no Ventspils un pašmāju grupa “Piemare”.

         Pāvilostas novada tūrisma informācijas centrs saka īpaši lielu paldies palīgiem par gardo zupu, brīvprātīgajiem jauniešiem un  visiem, kuri pielika savu spēku, enerģiju, izdomu un līdzekļus, lai pasākums izdotos! Paldies visiem dalībniekiem un apmeklētājiem, kuri kuplināja pasākumu! Uz tikšanos nākamajā gadā!

 

Pāvilostas novada TIC tūrisma konsultante

 

Saistītie raksti www.liepajniekiem.lv

 

Foto: M. Kurčanova, I. Kurčanova, TIC kolektīvs

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

Tebras un Durbes satekas vietā TIC bija noorganizējis iesildīšanās aktivitātes

 

Un laivu brauciens jeb jautrā regate "Pāvilostas asaka" var sākties!

Viens no konktrolpunktiem - veselības punktiņš!

Pēc brauciena ikviens varēja cienāties ar gardu zupu.

Apbalvošanā TIC pasniedza ne tikai tradicionālos diplomus un piemiņas zivi,

bet arī laivošanai vērtīgas balvas!

"Burbuļi būs".... un bērniem prieks arī!

Iztsādes atklāšana muzejā, darbu autore Elīna ar savu pirmo rokdarbu, kas izšūts krustiņdūrienā.

Pāvilostas tenisa čempionāta jaunākā grupa, kurā piedalījās 9 jaunie tenisisti.

Pieaugušo grupas tenisisti ar medaļām un kausiem.

Zigmunda Viļņa darinātā ugunsskulptūra - Laiva.

pasākumu muzikāli kuplināja Suitu dūdenieki

Upesmuižas parka estrādē ikviens varēja izdejoties zaļumballē - muzikantu saietā.

 

« Atpakaļ