Piektdiena, 19.04.2024
Vēsma, Fanija

“Uzziedi, mana Vērgale!”

“Uzziedi, mana Vērgale!”

22.08.2017

     Ar moto “Uzziedi, mana Vērgale!” un ar Vērgales pagasta centra, iestāžu un māju rotāšanu iesākās gadskārtējie Vērgales svētki. Svētku rīts gan uzausa pelēcīgs, ik pa brīdim uzlija lietus, taču diena izvērtās jauka un patīkama, jo bijām to pelnījuši!

    19. augusta agrā rīta stundā pie Vērgales centra dīķa pulcējās makšķernieku jaunā paaudze, lai piedalītos makšķerēšanas sacensībās “Vērgales loms”. Par bagātīgu lomu un medaļām cīnījās 8 jaunie makšķerēšanas entuziasti. Sacensību organizators Aivars Sprudzāns, apkopojot rezultātus, apbalvoja trīs pašus labākos. Medaļas un diplomus ieguva: 1.vieta  Valters DĒVICS – 1,138 kg; 2.vieta Toms ROMĀNOVS – 0,861 kg; 3.vieta Edgars KRAVECS – 0,270 kg;

     Savukārt pārējie, kuru loms nebija tik liels – Artūrs Akerfelds, Reinis Liepa, Jānis Blūms, Harijs Vītols un Miks Kalējs no kultūras nama vadītājas saņēma dāvanā magnētiņus ar Vērgales gulbja zīmi.

     Turpmākās aktivitātes pārsvarā risinājās Vērgales centrā. Visu dienu centrā darbojās “Priekatrakciju” komanda, kura piedāvāja piepūšamās atrakcijas – zirdziņus un basketbolu, kā arī mazos un lielos velokartus un lielās bumbas. Padomāts bija arī par gardumiem – cukurvati, popkornu, čipsiem un citiem gardumiem. Bija iespēja arī apgleznot seju. Par senām un mīļām estrādes dziesmām gādāja muzikantu grupa no Liepājas “Divi vien”, kuri Vērgales centru ar dziesmām pieskandināja teju vai visas dienas garumā. Savukārt pusdienlaikā ikvienam bija iespēja Vērgales kultūras namā noskatīties komēdiju “Mēs un mūsu sieva”, kuru piedāvāja pazīstamie aktieri Aīda Ozoliņa, Imants Vekmanis un Jānis Kirmuška. Pirms izrādes svētku dalībniekiem bija iespēja aplūkot Rudītes Bērziņas un Evijas Aritas Brikmanes fotogrāfijas no foto izstādes “Grobiņas arheoloģiskais ansamblis”. Bija padomāts arī par sporta aktivitātēm uz sporta laukuma, kuras vadīja Vērgales sporta nama vadītājs Dzintars Semenkovs. Uzvarētāji vecuma grupā “no 8 līdz 16 gadiem”: 1.vieta Reinis LIEPA, 2.vieta Jānis BLŪMS, 3.vieta Dans Sils. Vecuma grupā “no 17 gadu vecuma līdz…”: uzvarētāji – Dāvis PIRTNIEKS un MĀRIS DIMANTS. Paralēli pie Vērgales pamatskolas bija iespēja sacensties “Labirintā”, ko vadīja Jānis Bethers.  Rezultāti sekojoši: vecuma grupā “Bērni no 7 līdz 12 gadiem” - 1.vieta Markuss ĶIEPE – KIPGE, 2.vieta Renāte APLOKA, 3.vieta Paula KRŪMIŅA; vecuma grupa “Jaunieši no 13 līdz 17 gadiem” - 1.vieta Paula TUMPELE, 2.vieta Alise ŠĒNA, 3.vieta Elvita PETRAUSKA; vecuma grupā “Pieaugušie 18+” - 1.vieta Kristīne VITRUPA, 2.vieta Una BETHERE, 3.vieta Inta KRŪMIŅA.

     Savukārt iepretī Vērgales muzejam ikviens varēja iemēģināt roku šaušanā ar loku. Dažādas izklaides un aktivitātes norisinājās arī Vērgales centra dīķī. Parkā pie laipiņas bērni varēja baudīt priekus ūdensbumbās, bet pa dīķi varēja vizināties ar ūdensmotocikliem un “banānu”.

     Pēcpusdienā, Vērgales svētku ietvaros, Vērgales centrā pie strūklakas ar skaļiem aplausiem tika sagaidīti un sveikti jaundzimušie vērgalnieki un viņu vecāki, saņemot no pašvaldības dāvanu Lielo pasaku grāmatu un ziedus. Tālāk svētki turpinājās uz saldas un gardas nots, jo visi varēja piedalīties konkursā – degustācijā “Vērgales svētku kūka”. Konkursā startēja 8 dalībnieki ar dažnedažādām kūkām. Vispirms tās svinīgi tika atnestas un novietotas uz galdiem, tad konkursa vadītājs Normunds Dunkers izsauca katras kūkas autoru. Bet kultūras nama vadītāja dalībniekiem – Vēsmai Grindulei, Kristīnei Einasei, Vitai Cielavai, Inesei Pomerancei, Madarai Pirtniecei, Edītei Petrutei, Aivaram Sprudzānam un “Kalniņkalnu” pārstāvei pasniedza “Vērgales svētku kūka” medaļas. Kūku degustācijā piedalījās rekordliels interesentu skaits un gardās kūkas ātri vien nozuda no paplātēm. Taču pēc tam visi tika aicināti balsot par sev tīkamāko. Pārliecinošas skatītāju simpātijas ieguva Aivara Sprudzāna burkānu kūka, bet tikai mazliet, mazliet atpalika Inese Pomerance ar gardo meduskūku, kuru rotāja prāva ežu ģimene!  

      Vakarpusē Vērgales kultūras namā tika godināti čaklākie darba devēji un nodokļu maksātāji Vērgales pagastā. Šogad balvas saņēma kooperatīvā saimniecība “Vērgale – 1” un zemnieku saimniecība “Aploki”. Tika godināti arī konkursa “Sakoptākās sētas Pāvilostas novadā” uzvarētāji. Šogad apbalvošanai tika izvirzīti – daudzdzīvokļu māja “Dzintarpils” par oriģinālu sienas noformējumu, “Štrausi” par daudzlīmeņu ainavas izkopšanu, “Dvēseles veldzes dārzs” par lielo brīvprātīgā darba ieguldījumu teritorijas labiekārtošanā, “Stirnas” oriģināls māju nosaukums un senču aicinājums, “Stellas” militārā mantojuma veiksmīgas pārvērtības par viesu māju, “Rīti” par progresu dārza sakopšanā un oriģināliem tomātu audzēšanas paņēmieniem, “Rasas” oriģināls dzīvžogs un saimnieciskā apvienojums ar ziedošu dārzu. Bet svētku koncertā izskanēja jaunā dziedātāja Ainara Bumbiera dziedātās dziesmas. Ar sirsnīgu, mīļu un atraktīvu uzstāšanos viņš priecēja ne vienu vien klausītāju. Pēc koncerta pie Vērgales pamatskolas par prieku visiem norisinājās Mārtiņa Lielo burbuļu šovs. Mazākie bērni no sirds izpriecājās ķerot lielus, mazus un krāsainus burbuļus. Bet lielie paši varēja mēģināt veidot tos.

     Svētku noslēgumā Vērgales muižas laukumā notika balle – muzikantu saiets. Balli iesāka grupa no Vērgales “Temperaments”, viņus nomainīja  Aizputes grupa “Kas”, Ventspils grupa “Kurland”, Pāvilostas grupa “Piemare”. Un tad pārsteiguma momentu sagādāja jaunizveidotā grupa “Trīs akordi un divas minūtes”, tā viņus pieteica grupas ģitārists Aivars Laumanis un iepazīstināja ar ģitāristu un dziedātāju Aivi Silu, bundzenieku Ģirtu Laumani un ģitāristu no Aizputes Kristu Brenci. Balli uz pozitīvas nots noslēdza Rucavas muzikanti.

     Vērgales kultūras nama vadītāja saka paldies Ivaram Lapiņam, kurš visas dienas garumā rūpējās par elektrību un Vērgales komunālās saimniecības darbiniekiem – Aivaram Rumpim, Egilam Poriņam, Ilgonim Kleinšmitam, Modrim Zaueram. Paldies Diānai un Intai. Paldies Aivaram Sprudzānam, Ingai Čipānei, Zaigai Kazbuķei, Selgai Gansonei, Ritai no “Sudrabiem”, Ārijai Poriņai, Matīsam Dunkeram un visām centra iestādēm un iedzīvotājiem, kas pie mājām izveidoja ziedu kompozīcijas! Paldies visiem, kas atnāca un piedalījās svētkos, jo tieši jūs jau arī esat Vērgales svētki!

Vita Braže

 

Foto: V. Braže

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

 

« Atpakaļ