Ceturtdiena, 25.04.2024
Līksma, Bārbala

Atkal viena jauka diena mūsu dzīvē

Atkal viena jauka diena mūsu dzīvē

04.09.2017

      29. augustā Vērgales pagasta cilvēkiem bija iespēja braukt ekskursijā. Godīgi sakot,  ekskursijas emocijas un sajūtas nevar tā īsti  aprakstīt, jo tās ir jāpiedzīvo. Kur tad mēs bijām un ko redzējām?

    Saldus novada Jaunlutriņu pagasta ,,Kalnjaunsētās’’ uzzinājām par lavandu vēsturi, audzēšanu, novākšanu un praktisko pielietošanu. Apmeklējām sajūtu istabu. Daudzi iegādājās dažādus, ar lavandu saistītus, ražojumus. A/S ,,Druvas FOOD” saldējuma ražotnē vērojām saldējuma tapšanas procesu un mūs iepazīstināja ar aukstā kāruma ražošanu. Ar baltajiem ķiteļiem un zilajām cepurītēm galvā,  daudz neatšķīrāmies no darbiniekiem, kas strādāja.  Mēs nogaršojām pavisam svaigu saldējumu un ēdām tādu, kas atradies saldētavā. Mums bija iespēja pastaigāt arī pa Saldus tirgu. Un tad mūsu ceļš veda pie Rasmas Balodes, saimnieces, kas piedalījās šovā Īstās latvju saimnieces. Pie Saldus novada Zvārdes pagasta ,,Puteņu” mājām mūs sagaidīja mājas saimnieks, tērpies tautas tērpā, un viņš mūs veda ekskursijā pa Zvārdes pagastu. Nosaukumu – Zvārdes poligons ir dzirdējis ikviens, bet vai esiet tur bijuši? Mēs tur tieši bijām! Bijām arī Striķu pagasta centrā, bijām pie Striķu skolas, kas darbojas izmantojot jaunas mācīšanas metodes, viesojāmies 2016. gada labākajā  sakoptākajā lauku sētā Latvijā, bijām vietā, par kuru arī rūpējas šīs lauku sētas saimnieki, kas darbojas kā baznīca, bet kuru veido  tikai  baznīcas mūri, soli un altāris un  debesis virs galvas.  Pati saimniece, skaistā linu tērpā, mūs pusdienās cienāja ar divu veidu zupām. Klausījāmies burvīgus stāstījumus par saimniecību, vēsturi un filmēšanos šovā, un daudz ko  redzējām un dzirdējām. Laiks paskrēja nemanot, jo bija tik interesanti, un pēc plāna sākām aizkavēties par dažām stundām. Redzēto un dzirdēto Jaunauces muižā grūti aprakstīt, tas ir jāredz  un jādzird katram pašam, jo muižas pārvaldniece pārņem ar savu ļoti dzīvo  stāstījumu jau pirmajā satikšanās brīdī. Senos laikos muiža, tad arī skola, un tagad ekskursantu apbrīna vērta muižas pils ar iespaidīgu interjera kompleksu - 7 unikālu podiņu krāšņu kolekciju, iespaidīgu stikla kupola gleznojumu, ķīmijas un fizikas kabineta iekārtojuma saglabājumu no padomijas laikiem, klase ar  visu skolas solu kolekcija no dažādiem periodiem, ainavu parks ar interesantiem stādījumiem. Pie biškopja Jāņa Vainovska  Blīdenes ,,Kārēs” ieradāmies jau ar stipru kavēšanos. Saģērbušies kā pienākas, lai ietu pie bitēm, biškopis mums novadīja kārtīgu mācību stundu par bitēm pie atvērta stropa. Mēs varējām  bites paglāstīt, gan nofotografēties ar biti uz vaiga un turot pilnu bišu rāmīti . Bija daudz, jo daudz bites un viņas nekoda! Un tad sekoja  degustācija - dažādi augu un ziedu medus, dažādu veidu ziedputekšņi, bišu maize, medus ar dažādām ogām. Es pirmo reizi mūžā vienā reizē nogaršoju tik daudz medus  dažādības un noslēgumā varējām iegādāties arī  produkciju, ko pārvest mājās. 

       Ekskursijas pēdējais posms bija strausu audzētava,,Nornieki” Snēpeles pagastā Kuldīgas novadā. Ja mums bija tur jābūt ap pus septiņiem, tad mēs šeit ieradāmies tikai  ap pusdesmitiem, jau krietnā krēslā. Mūs sagaidīja smaidīgs un jauks saimnieks, kurš tā arī teica, ka tik vēlu pie strausiem mēs esam pirmie. Taču neviens neaizmirsīs nakts gājienu pie lielajiem putniem laukā, kur bija redzami strausu silueti, jo mēs jau nebijām tik klusiņi, lai viņi pienāktu klāt. Ļoti tuvu mēs redzējām tos 24 putnus, kuri bija novietnē un  mazos strausēnus un vienu arī paglāstījām. Taču mums bija dota unikāla iespēja redzēt kā kustas olā mazais strausēns, kas tuvākajās stundās inkubatorā izšķilsies no olas. Mājās pārvedām spalviņas un dažādus gardumus konservu veidā, kas pagatavoti no strausu gaļas. Es jau sākumā rakstīju, ka tas viss ir jāredz katram pašam, jo es varu tikai pateikt, ka man ļoti patika visa šī saulainā  diena, redzētais, dzirdētais un iegūtais.

      Paldies Vizmai Ģēģerei par patiesi interesanti sagatavoto maršrutu ekskursijai un tās vadīšanu. Paldies šoferim Edgaram Kuplam un visiem līdzbraucējiem. Paldies skolotājai Poriņai par mīļajiem vārdiem ekskursiju noslēdzot: ,,Bija jauks braucēju kolektīvs un mums bija iespēja izgaršot Latviju un iepazīt ko jaunu!’’

 

Atbildīgā par ,,finansēm” ekskursijas laikā – Velga Freimane

Foto: V. Ģēģere

 

Saldējuma ražotnē “Druvas saldējums”

Jaunauces muižā

 

 

« Atpakaļ