Piektdiena, 26.04.2024
Rûsiņš, Sandris, Alīna

SAKOPJAM NOVADU UN LATVIJU!

SAKOPJAM NOVADU UN LATVIJU!

26.04.2017

     Vēlme sakopt Latviju un padarīt to par zaļāko valsti pasaulē ir ikviena Latvijas iedzīvotāja moto un dzinējspēks, lai dotos Lielajā Talkā, kas šogad noritēja nu jau 10 reizi. Lielās Talkas organizatori atklāj, ka šogad talkas laikā tika sakopts rekordliels skaits talkošanas vietu - gandrīz 2000 vietas Latvijā un arī Eiropā, bet talkotāju skaits ir sasniedzis vismaz 200 000 cilvēku. Ņemot vērā, ka daudzi talkoja arī ārpus oficiālajām vietām, kas bija norādītas www.talkas.lv kartē, kopējais talkas dienā aktīvo cilvēku skaits varētu pārsniegt pat 300 tūkstošus. Lielās talkas laikā visā Latvijā tika sakoptas ceļa malas, meži, dažādu vēsturisko vietu apkārtnes un citas teritorijas. Lielās Talkas oficiālais datums bija 22. aprīlis, tomēr kā ierasts daudzi talkotaji darbus pie apkārtnes sakopšanas iesākuši jau nedēļas sākumā vai dienu pirms oficiālā Lielās Talkas datuma.

Saraiķos atjauno basketbola grozu.

    Arī Saraiķos talkas dienās bija vērojama rosība. Piektdienā, 21. aprīlī mums palīgos apkārtnes sakopšanā devās Vērgales pamatskolas bērni lietvedes Ingas Vītoliņas vadībā. Tika uzkoptas ceļmalas autoceļam Ventspils šoseja-Saraiķi (mūsu novada robežās), pārstaigātas ceļmalas Saraiķu ciemata robežās, nolasīti lielākie akmeņi iecerētā futbola laukuma teritorijā. Paldies Ingai, Ievai, Sanijai, Ancei, Gundegai, Raivim, Kristeram, Andrim. Paldies Kibeļskai Zigrīdai par piedalīšanos un palīdzību!
Jaunieši Talkas dienā bija nolēmuši atjaunot salauzto basketbola grozu pie bijušās kafejnīcas. Izrādījās, ka tas nebija tik vienkārši, bija nepieciešami metināšanas un galdniecibas darbi, bet svētdienas pēcpusdienā grozs tika no jauna uzstādīts. Paldies Ingmāram, Dairim, Jānim, Kristapam, Edgaram. Paldies Štībelim Oļģertam par palīdzīgu roku uzstādīšanā!

     Sestdienā, 22. aprīlī, vairāk bija manāma rosība privātajā sektorā - dažs lasīja akmeņus piemājas saimniecībā, kaļķoja augļu kokus un pat stādīja jaunus dzīvžogus!
Kopumā gružu ar katru gadu paliek aizvien mazāk un vairāk enerģijas var ieguldīt kādu jaunu ideju īstenošanā

Ziemupē gatavojas Simtgades ozola stādīšanai un sakopj Ziemupes kapus.

      Talkas dienas rīts iesākās vējains un vēss. Naktī un no rīta pat lijis lietus, taču Ziemupes centrā ieradās gan lieli, gan mazi talkotāji – pavisam 31! Šajā dienā tika ieplānots ne viens vien darbs. Viens no svarīgākajiem – jāsakopj un jānogrābj vieta Ziemupes centrā, kur 4. maijā tiks stādīts Latvijas simtgades ozols. Pēc cītīga darba šī vieta ir sagodināta un izskatās lieliski. Taču līdz ar šo grābšanas darbi neapstājas un beigu beigās tiek nogrābta visa plašā Ziemupes centra teritorija. Papildus tiek  līdzināti kurmju rakumi, lasīti un dedzināti zari. Bet pie Ziemupes centra dīķmalā tagad ziedēs arī puķes un priecēs ikvienu garāmgājēju. Pēc lielā darba visi tika aicināti Ziemupes tautas namā pie lielā galda, lai iestiprinātos ar Dainas Balandes gardo talkas zupu! Garšoja lieliski un paldies par to!

      Savukārt 22. aprīlī ziemupnieki tika aicināti uz Ziemupes kapu sakopšanas talku. Arī šeit talkoja 25 cilvēki. Apmēram 10 no tiem strādāja otro dienu. Tika apzāģēti koki, izzāģēti zari un nogrābta taka uz jūru. Tagad Ziemupes kapi izskatās gaiši un sakopti. Paldies ikvienam, kurš pielika savu roku šajā vajadzīgajā darbā! 

Foto: D. Vītola

Talkas dienā sakopj Vērgales centru. 

    Talkas dienā Vērgalē tika sakopta centra teritorija. Tika grābtas lapas parkā, sakopta teritorija aiz Doktorāta un aiz Vērgales pagasta pārvaldes. Vērgales pamatskolas skolēni, kuri dzīvo Ziemupē un Saraiķos, talkoja savās apdzīvotajās vietās, bet pārējie devās lasīt gružus pie jūras.

 

Pāvilostā talko gan lieli, gan mazi.

      Šogad Pāvilostas vidusskolas padome pieņēma lēmumu, lai darbošanās būtu efektīvāka un saskaņotāka, skolēnu talkošana notiks katrai klasei atsevišķi izvēlētā laikā un vietā, ņemot vērā skolas mācību grafikus un veicamo darbu specifiku. Līdztekus, audzinātāji audzināšanas stundās skolēnus īpaši motivēja piedalīties Latvijas Lielā talkā kopā ar savu ģimeni. Jau šobrīd, pateicoties skolēnu, skolotāju un tehnisko darbinieku kopīgam darbam, skolas dārzā vairs nemētājas pērnie āboli un dobēs sakaltušie laksti. Skolas siltumnīcā ir izdīguši un braši aug salāti, loki, redīsi, rukola, spināti, baziliks un tomāti skolas kopgaldam. Lielākie skolēni bija priecīgi, izcērtot krūmus Sakas upes malā pie skolas. Savukārt mazie bērni dažos upes malas metros salasīja daudzus maisus ar atkritumiem. Citi vidusskolas sākumklašu skolēni sadarbībā ar Pāvilostas muzeju palīdzēja sakopt piemiņas vietu lietuviešu kareivjiem Pāvilostas mežā pie jūras. Vidusskolēni bija sajūsmā par apgūtām jaunajām iemaņām ābelīšu apkopšanā. Tagad viņi zina, kuri zari jāzāģē un kuri jāatstāj. Gala rezultātu var redzēt pie Dzintaru ielas ābelēm blakus skolai. Savukārt Valsts mežu teritorijā vairākas putnu ģimenes ir tikušas pie jaunām mājiņām, pateicoties 5. un 6. klases skolēnu aktivitātēm. Arī mežā netrūka atkritumu, ko savākt, taču darbiņš atmaksājās, jo nobeigumā bija patīkams pikniks ar desiņām. Pāvilostas vidusskolas klases, kas vēl nepaspēja dot savu ieguldījumu apkārtnes sakopšanā, turpinās darbus vēl arī maijā.

     Savukārt pēc darba dienas Pāvilostas novada pašvaldības administrācijā tās darbinieki, domes priekšsēdētājs un pārstāvji no Pāvilostas mežniecības turpināja 2015. gada pavasarī iesāktos darbu pie Sakas upes krastu attīrīšanas no krūmājiem un nokaltušiem zariem, šoreiz tika sakopts karsts pie Upesmuižas akmens kāpnēm. Pāvilostas novada TIC meitenes sakopa teritoriju ap tūrisma centru un Sakas upes krastmalu. Pāvilostas pilsētas kultūras nama darbinieki ceturtdienā kopa teritoriju pie Upesmuižas parka estrādes. Arī citi pašvaldības iestāžu darbinieki šajā piektdienā sakopa teritorijas savu iestāžu tuvumā.

    Oficiālajā Lielās Talkas dienā, 22. aprīlī, Pāvilostā pulcējās ap 25 talcinieku. Pāvilostas pensionāru apvienība šogad izvēlējās sakopt Stembres kapsētu Sakas pagastā, bet citi talcinieki sakopa kāpas un pludmali, labiekārtoja un sakārtoja bērnu laukumu jaunajā ciemā, kā arī ielās vecajā pilsētas daļā zāģēja krūmus un satīrīja pie mājas pieguļošo ielas daļu.

Paldies visiem, kas atsaucās pašvaldības aicinājumam un piedalījās talkā!

 

Rakstu veidoja korespondente Vita Braže

un sabiedrisko attiecību speciāliste Marita Kurčanova

 

Foto: M. Kurčanova

Vidusskolas 1. klase

Vidusskolas 2. klase

Vidusskolas 5. klase

Vidusskolas 5. un 6. klase piknikā

Vidusskolas vecāko klašu skolēni sakopj ābelītes pie skolas

Vidusskolas 4. klase

Vidusskolas 3. klase

skolas siltumnīcā aug jaunie dēsti

Pāvilostas novada TIC meitenes sakopj dobi

Sakas upes kreisajā krastā iepretīm akmens kāpnem makšķernieku atstātie gruži

Pašvaldības administrācijas darbinieki un mežniecības pārstāvji sakopj Sakas upes albo krastu

Lielās Talkas rītā pie TIC pulcējušies pirmie talkot gribētāji

Pāvilostas pilsētas seniori sakopj Stembres kapsētu

Jaunā ciema iedzīvotāji labiekārto bērnu laukumu

 

 

 

« Atpakaļ